Darujmo ružičasti život

Darujmo ružičasti život

Na Cvjetnom trgu, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić došao je podržati kampanju  u organizaciji Europa Donna Hrvatska, Dan zdravih dojki.

– Preko dvije tisuće žena u Hrvatskoj oboli od raka dojke a oko tisuću njih izgube tu borbu, u Zagrebu više od 180 a lani je u Hrvatskoj umrlo i 15 muškaraca. To je dovoljan razlog da se svi probudimo i učinimo ono što možemo. Bolje spriječiti nego liječiti  – rekao je Milan Bandić.

Kampanja se održava svake godine kao podsjetnik na važnost životnih navika koje mogu utjecati na zdravlje, kao i smanjenje rizika obolijevanja i ulogu ranog otkrivanja bolesti u borbi protiv raka dojki.

–  Cilj nam je animirati žene na djelovanje i razmišljanje o vlastitom zdravlju. Dijelimo letke, širimo informacije, pokazujemo kako raditi samopregled dojki. Uz pomoć liječnika, kirurga i naših suradnika želimo na jedan prirodan način ženama predočiti važnost zdrave prehrane i odaziva na pregled – rekla je Vesna Ramljak, predsjednica Udruge Europa Donna Hrvatska.

Samokontrola je bitna, i ako  primijetite bilo što neobično, otiđite liječniku. Upamtite, 9 od 10 kvržica su bezopasne. Dojka je često prirodno neravna kao rezultat normalnih promjena na žlijezdama. Svrha pregleda dojki je uočavanje promjena kojih prije nije bilo.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply