Dan zdravih dojki, 17. listopada 2015.

Dan zdravih dojki, 17. listopada 2015.

U Gradskoj upravi održana je konferencija za novinare u povodu obilježavanja javnozdravstvene akcije  pod nazivom „Dan zdravih dojki“  koja će se održati u subotu, 17. listopada 2015., na Trgu Petra Preradovića od 10,00-14,00 sati, na konferenciji za novinare prisustvovali su gradonačelnik  Milana Bandića, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum, predsjednik Hrvatske lige protiv raka i Zajednice pacijenata oboljelih od raka dojke sv. Juraj Damir Eljuga te ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar.

-Grad Zagreb uvijek je bio osjetljiv kad je u pitanju zdravlje građana. Kontinuirano podupiremo javnozdravstvene akcije i radimo na poboljšavanju uvjeta zdravstvene skrbi, a vodimo se prema standardima kojima je težio dr. Andrija Štampar. Cilj nam je omogućiti svim sugrađanima što bolje uvjete liječenja kao i edukaciju o tome kako prevenirati bolesti, zato koristim ovu priliku da najavim kako će Grad nabaviti još jedan mobilni digitalni mamograf koji će omogućiti još bolje i preciznije dijagnosticiranje. – rekao je Milan Bandić.

Mamografija je nezamjenjiva slikovna dijagnostička metoda u otkrivanju malignih bolesti dojke ranih stadija te se preporuča ženama starijim od 40-te godine života.

– U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli preko 2.000 žena, a umre ih oko 1.000. Uz dosadašnju preventivu te brojke su zabrinjavajuće, ali ipak u zadnjih par godina bilježimo i povećanje broja izliječenih.- rekla je Mirna  Šitum.

Glavna poruka ovogodišnjeg dana zdravih dojki je „Odaberi dobro za zdravlje svojih dojki, svaki dan“, a upućuje na činjenicu kako svakodnevnim pozitivnim životnim izborima – redovitom tjelesnom aktivnošću, pravilnom i uravnoteženom prehranom, održavanjem normalne tjelesne težine, možemo pridonijeti zdravlju svojih dojki i prevenciji raka dojke.

– Do sada je kroz akcije besplatnih mamografskih pregleda 3.400 žena otkrilo bolest i na vrijeme se počelo liječiti i stoga ćemo u subotu podijeliti oko 3.000 knjižica, Što moramo znati o raku dojke. Poručio bi svim ženama da vole svoje dojke i da vode brigu o njima.- rekao je Damir  Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka i Zajednice pacijenata oboljelih od raka dojke sv. Juraj.

Tijekom akcije na Trgu Petra Preradovića bit će postavljen mobilni mamograf na kojem će naše sugrađanke moći obaviti besplatni mamografski  pregled  (bez uputnice). Zbog specifičnosti  mamografskog snimanja za sudjelovanje u ovoj javnozdravstvenoj akciji  potrebno se unaprijed naručiti na sljedeće brojeve telefona Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“: 01/46-96-309; 01/46-96-393.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply