Mrsić: Velika zainteresiranost za Sajam poslova potvrda uspješnosti mjera zapošljavanja

Mrsić: Velika zainteresiranost za Sajam poslova potvrda uspješnosti mjera zapošljavanja

U organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u utorak je u Studentskom centru održan Sajam poslova na kojem su se okupili brojni poslodavci, osobe koje traže posao, predstavnici obrazovnih institucija, lokalne samouprave i drugi dionici na tržištu rada, a po riječima ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, veliki broj zainteresiranih potvrđuje uspjeh Vladinih mjera zapošljavanja.

Veliki broj poslodavaca koji su došli na sajam i gužva oko njihovih informativnih štandova o zapošljavanju, otvaranju radnih mjesta i pokretanju proizvodnje dobar je pokazatelj dosadašnjih rezultata mjera aktivne politike zapošljavanja koje provodi Vlada, rekao je Mrsić otvarajući sajam, te ocijenio kako je takav događaj vrlo bitan u vremenu kada Hrvatska izlazi iz krize.

“Hrvatska zapošljava, otvara radna mjesta i omogućava mladim ljudima da pronađu posao i dobiju primjerenu plaću s kojom mogu zadovoljiti svoje potrebe”, ustvrdio je Mrsić.

Stopa nezaposlenosti mladih pala 15 posto
Po njegovim riječima, zahvaljujući mjerama iz Garancije za mlade, koje se provode nešto više od dvije godine, stopa nezaposlenosti mladih osoba pala je petnaestak posto, pa po najnovijim podacima Eurostata iznosi 39,9 posto. Prije dvije godine na Zavodu za zapošljavanje bilo je oko 70.000 mladih.
Kroz protekle dvije godine kroz rad bez zasnivanja radnog odnosa zaposlilo se 15.500 mladih, od kojih je 60 posto nakon godine dana dobilo posao kod istog poslodavca.  Osim toga, oko 30.000 mladih dobilo je posao na neodređeno vrijeme, što treba zahvaliti mjeri po kojoj su poslodavci koji zaposle mladu osobu na neodređeno vrijeme pet godina oslobođeni plaćanja poreza na bruto 2.
Mrsić je najavio da se priprema mjera po kojoj bi poslodavci od početka iduće godine također bili oslobođeni plaćanja tih obveza ako zaposle osobu stariju od 50 godina, koja je ostala bez posla. Olakšica bi vrijedila od tri do sedam godina, ovisno o vremenu stjecanja uvjeta za mirovinu te osobe, rekao je Mrsić.
U razgovoru s novinarima nakon otvaranja sajma, Mrsić je iznio službene podatke po kojima je iz Hrvatske u zadnje vrijeme u potrazi za poslom otišlo oko 10.000 mladih.
Govoreći o ukupnom broju onih koji su napustili Hrvatsku, Mrsić kaže da je lani u Njemačkoj izdano 26.000 radnih dozvola, od kojih je 19.000 bilo privremenih, a  odnosile su se na sezonske poslove u poljoprivredi i ugostiteljstvu.
U inozemstvo otišlo daleko manje od brojki koje se iznose u javnosti
Izdano je svega 7000 stalnih radnih dozvola, rekao je Mrsić dodajući da je slična situacija i s Austrijom, Nizozemskom i Irskom. “To su daleko manje brojke od onih s kojima se licitira u javnosti”, poručio je.
Mrsić je obećao da se politika razvoja i zapošljavanja neće graditi na jeftinoj radnoj snazi već na konceptu obrazovanih ljudi koji će imati dostojne plaće, a poslodavci s takvim radnicima razvijati gospodarstvo. To podrazumjeva i promjenu u strukovnom obrazovanju iz kojeg će izlaziti mlade osobe koje su tijekom školovanja, na praksi, stekle obrazovanje i vještinu za budući posao.
Tekst: HINA
Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply