MILAN BANDIĆ: ovako bi trebale izgledati, sve zdravstvene ustanove u Hrvatskoj

MILAN BANDIĆ: ovako bi trebale izgledati, sve zdravstvene ustanove u Hrvatskoj

Izjavio je gradonačelnik Milan Bandić, na otvaranju novih odjela u Psihijatrijskoj bolnici Sv. Ivan, u kojoj se nalazi hitan prijem bolesnika, bolnički dio sa četiri akutna odjela (muško –ženski), dnevna bolnica sa skupnim i pojedinačnim prostorom za radnu terapiju i odjela za palijativnu skrb za 15 korisnika.

-Danas smo otvorili jedinstvenu bolnicu u Hrvatskoj, zato što su uvjeti u ovoj bolnici idealni i gotovo na svjetskoj razini. U svakoj sobi boravit će dva do tri pacijenta maksimalno, svaka soba ima svoj sanitarni čvor i svaka soba je pod video nadzorom. Naš cilj je da budemo još bolji, da našim psihijatrijskim pacijentima pružimo još bolju skrb. Imamo mladi tim kojem je cilj da postanemo Centar izvrsnosti u psihijatriji.- rekao je Igor Filipčić, ravnatelj Psihijatrijske bolnice ″Sveti Ivan″

Psihijatrijska bolnica ”Sveti Ivan” zdravstvena je ustanova za stacionarno akutno i produženo te ambulantno i liječenje u dnevnoj bolnici kao i psihosocijalnu rehabilitaciju oboljelih od psihotičnih poremećaja, poremećaja raspoloženja, neurotskih te vezanih za stres i somatoformnih poremećaja, poremećaja ličnosti i ponašanja, ovisnosti o alkoholu i drogama te organskih i simptomatskih poremećaja.

– U ovoj zgradi sve je prilagođeno uvjetima, u kojima trebaju živjeti, pacijenti kojima se pruža palijativna psihijatrijska skrb i pacijenti koji imaju različite dijagnoze. Ovdje smo započeli sa palijativom, to je ono na što smo se obvezali po europskoj direktivi, a i prema broju kreveta koji bi trebali zadovoljiti potrebe veličine Grada, u kojem živimo. U dvije naše velike institucije kao što je Psihijatrijska bolnica Vrapče i Jankomir, ovih prvih 15 kreveta zadovoljiti će potrebe naših građa na psihijatrijskoj palijativi. – rekla je Mirna Šitum, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo.

Odjel koji je danas otvoren posljednji je od tri nova objekta, ukupna vrijednost investcije za sve tri nove zgrade iznosi oko 80 milijuna kuna.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply