TOMISLAV STOJAK: Jedini smisao politike je rješavanje problema građana

TOMISLAV STOJAK: Jedini smisao politike je rješavanje problema građana

U središtu Zagreba, na Trgu kralja Tomislava ove su subote održani četvrti po redu „Zagrebački razgovori“ s gradskim zastupnikom i potpredsjednikom HNS-a Grada Zagreba Tomislavom Stojakom.

„Zagrebački razgovori“ prvi su put održani na javnom prostoru, u samom srcu Zagreba. Gradska četvrt Donji grad susreće se s mnogobrojnim problemima koji nisu sasvim vidljivi na prvu poput Branimirove tržnice koja danas stoji kao ruglo Grada Zagreba, a sam gradonačelnik je obećao da će se ona urediti i biti na ponos građana Zagreba. Problem građanima stvara i pitanje uređenja Tomislavova trga te najava izgradnje garaže ispod Dolca. Na zapadnom dijelu Donjega grada postoje mnogobrojna neriješena pitanja komunalne prirode te srednjoškolskog igrališta u Klaićevoj koje desetljećima stoji netaknuto. Novi most iznad Miramarske, također je jedan od primjera neplanskog uređenja Donjega grada. Jedan od ozbiljnijih problema su fasade koje nisu samo estetski već i funkcionalni problem.

„HNS je u više navrata istaknuo svoje neslaganje s građenjem garaža u strogom centru Zagreba. Očekujemo da se građanima konačno pokažu konkretni projekti uređenja Branimirove tržnice, Branimirove ulice i Trga kralja Tomislava. Svi ti projekti koštaju puno, a građani o njima ništa ne znaju“, ističe Stojak.

Podsjećamo, „Zagrebački razgovori“ zamišljeni su kao javna, svima dostupna rasprava o kvartovskim problemima s kojima se susreću građani, a o kojima mogu bez bilo kakvih ograda razgovarati sa svojim zagrebačkim zastupnikom. Pokrenuo ih je gradski zastupnik Tomislav Stojak s ciljem otvaranja komunikacije s građanima o problemima s kojima se susreću u gradskim četvrtima i mjesnim odborima te njihovom razmišljanju o gradskoj politici. Dosadašnji „Zagrebački razgovori“ već su rezultirali konkretnim rješenjima određenih kvartovskih problema.

„Zagrebački razgovori pokrenuti su s namjerom direktne komunikacije sa sugrađanima. Važno je da ljudi znaju da imaju gradskog zastupnika u suradnji s kojim mogu riješiti svoje probleme. U svom dosadašnjem radu u Gradskoj skupštini vidio sam da gradska upravna tijela vrlo teško odgovaraju na upite sugrađana. S građanima razgovaram o problemima u Zagrebu, ali i o njihovim kvartovskim problemima te ono što je najvažnije, o njihovim sugestijama i inicijativama. Politika je ovdje isključivo zato da služi građanima i da pokuša riješiti njihove probleme. Jedina svrha i smisao „Zagrebačkih razgovora“ je zajedno sa sugrađanima rješavati probleme“, rekao je Tomislav Stojak i istaknuo da ovim razgovorima na otvorenom kreće i inicijativa da se u Zagrebu formira prostor za javnu demokraciju po uzoru na vodeće europske metropole.

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply