Bandić poziva na Bundek povodom Međunarodnog dana zaštite životinja

Bandić poziva na Bundek povodom Međunarodnog dana zaštite životinja

Grad Zagreb i udruga Prijatelji životinja obilježit će u nedjelju, 4. listopada,  Međunarodni dan zaštite životinja na Bundeku gdje će od 10 do 18 sati prirediti glazbeni i zabavni  program za djecu i odrasle, a predstavit će se i brojne udruge za zaštitu životinja.

Ove godine novost je Vege piknik s bogatom ponudom veganskih toplih, slanih i slatkih jela. Tako će građani moći kušati vege palačinke, sirove torte i čokoladne kolače, pašticadu, sendviče, hot-dogove i druga jela u kojima će uživati na pikniku na travi ili za stolovima pod suncobranima.

“Bit će dobre klope, bit će dobre glazbe, dođite”, pozvao je na piknik zagrebački gradonačelnik Milan Bandić svoje sugrađane i njihove kućne ljubimce s konferencije za novinare na Bundeku na koju je došao zajedno sa svojim psom Rudijem.

Onima koji imaju kućnog ljubimca poručio je da o njima vode računa, a onima koji nemaju da ga što prije nabave. “Vratit će vam se stostruko, a tako ćete imati jednog prijatelja više”, rekao je Bandić.

Međunarodni dan zaštite životinja obilježava se svake godine 4. listopada, na blagdan sv. Franje Asiškog, zaštitnika prirode i životinja. Prvi puta obilježen je 1931. tijekom konvencije ekologa u Firenzi koji su željeli upozoriti na ugrožene životinje. Ubrzo je prerastao u događaj posvećen svim životinjama i kao poticaj ljudima za razmišljanje o tome kako se odnose prema životinjama.

Ljudi mogu izabrati različite načine kako će obilježiti taj dan te pridonijeti stvaranju svijeta bez nasilja prema životinjama. To mogu biti mali, ali za životinje važni pomaci, poput kupovanja odjeće bez životinjskih materijala i kozmetike koja nije testirana na životinjama, pripremanja veganskih jela, volontiranja u udruzi za zaštitu životinja, udomljavanja životinje ili informiranja drugih o aktivizmu i pravima životinja.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply