Dani Slavonije na Trgu bana Jelačića

Dani Slavonije na Trgu bana Jelačića

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić na Trgu bana Josipa Jelačića otvorio je druge Dane Slavonije u Zgarebu, koji su započeli danas i trajat će 2. listopada 2015.

-Na  drugim Danima Slavonije ovdje u Zagrebu, predstavili smo se u većem broju nego prvi puta. Cilj nam je pokazati da branitelji proizvođači i dalje mogu proizvoditi. Ostavili su puške, uhvatili su se motike, pluga i počeli raditi. Želja nam je da ljudi vide, kupe i probaju sve što mi proizvodimo od suhomesnatih proizvoda, do prepoznatljivih jela za naš kraj. Pokazat ćemo kako se rade čvarci, čobanac, a da se ne vrti sve oko hrane, prikazati ćemo kako se radi poznati Slavonski zlatovez.- rekao je Nenad Kračun tajnik Udruge branitelja proizvođača ”Panonia”

-Posebno me veseli što svoje mjesto među izlagačima imaju i predstavnici braniteljskih zadruga i branitelji koji uspješno djeluju u ovim teškim gospodarskim vremenima. Slavonci su dobri i topli ljudi, puni socijalno-emotivne inteligencije. Imaju jednu rapsodiju mira i topline. Iz toga mogu učiti svi krajevi Hrvatske. To je ta mirna, blaga ravnica koja ostavlja mentalni sklop dobrih ljudi, Slavonaca, koji su naoko pitomi i jako dobri, no ako dirnete u njihov salaš, bolje da vas nema.- rekao je Milan Bandić.

Na Danima  Slavonije, pripremat će se  slavonske delicije na tradicionalan način, a uz bogatu gastronomsku ponudu, posjetitelji će moći uživati i u nastupima tamburaških sastava i kulturno-umjetničkih društava, upotpunjenu narodnim nošnjama, kao i predstavljanjem zaboravljenih zanata i običaja istočne Slavonije.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply