Počinje štrajk u osnovnim i srednjim školama te u visokom obrazovanju

Počinje štrajk u osnovnim i srednjim školama te u visokom obrazovanju

U osnovnim, srednjim i visokim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama u petak ujutro započinje štrajk kojega su četiri sindikata obrazovanja i znanosti organizirali tražeći povećanje plaća zaposlenika za četiri posto.

Štrajk organiziraju četiri sindikata: Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja te Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod.

Sindikati su najavili da će štrajk u obrazovnim i znanstvenim ustanovama, koji počinje danas, trajati do ispunjenja zahtjeva, tj. povećanje plaća zaposlenika u obrazovanju i znanosti za četiri posto ili do formiranja tehničke Vlade.

Iz Vertikale sindikata obrazovanja u četvrtak su putem medija pozvali roditelje da danas ne šalju djecu u školu ako imaju mogućnosti da ih drugačije zbrinu te na taj način pokažu solidarnost s učiteljima i nastavnicima. Sva djeca koja dođu u škole bit će zbrinuta jer su ravnatelji škola dužni, sukladno mogućnostima, organizirati nastavu ili druge oblike odgojno-obrazovnog rada koji se provode u školskoj ustanovi.

Ministar obrazovanja poručio da je djeci mjesto u školi

Ministar znanosti i obrazovanja Vedran Mornar u četvrtak je uputio otvoreno pismo nastavnom osoblju u kojemu napominje da ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo na štrajk, ali ih moli da još jednom promisle je li štrajk rješenje teškoća s kojima se svi u sustavu odgoja i obrazovanja svakodnevno susreću. Podsjetio je kao je on i dalje spreman za pregovore, službeni je poziv na pregovore već poslan čelnicima sindikata i zalagat će se da se, sukladno rastu BDP-a, povećavaju i plaće.

Međutim, smatra neprihvatljivim neposredno prije izbora stvarati obveze sljedećoj Vladi, koja god ona bila. Kao odgovor sindikalnom pozivu da djeca ne dolaze u školu, Mornar je izjavio da je “djeci mjesto u školama, a ako ne dođu, neće dobiti neopravdane sate, no svejedno će biti najveće žrtve štrajka”.

Ministarstvo podsjeća na zakonska prava i obveze tijekom štrajka

U povodu štrajka Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) je u četvrtak uputilo dopis svim osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima o radu za vrijeme štrajka. Podsjećaju ravnatelje škola da su, sukladno mogućnostima, dužni organizirati nastavu ili druge oblike odgojno-obrazovnog rada koji se provode u školskoj ustanovi.

Napominju i da su Kolektivnim ugovorima propisani poslovi koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka te da o navedenim odredbama treba voditi osobitu pozornost.

“MZOS uvažava pravo sindikata na štrajk, no istodobno izražava žaljenje radi nepostizanja dogovora. Zakonsko pravo svih učenika jest doći u školu, a ravnatelji su dužni osigurati odvijanje odgojno-obrazovnog rada u skladu s mogućnostima. Učenicima u učeničkim domovima smještaj i prehrana ne smiju biti ugroženi ni na koji način, a jednako tako prikladna skrb treba biti osigurana učenicima s teškoćama u razvoju. Uvjereni smo da će se na odgovarajući način voditi računa i o najmlađim učenicima, osobito onima koji su uključeni u produženi boravak”, kažu u MZOS-u.

Ravnatelji će poštivati propise, neovisno o štrajku

Koliko će nastavnika sudjelovati u štrajku i kako će škole organizirati rad teško je unaprijed reći jer će većina ravnatelja tek prilikom jutrošnjeg dolaska u školu znati točan broj onih koji štrajkaju pa će u skladu s tim i organizirati neki oblik odgojno-obrazovnog rada.

Dio škola unaprijed je objavio da neće sudjelovati u štrajku, druge su pak najavile da će veći dio profesora štrajkati, a neke su dale jasan naputak učenicima da trebaju doći u školu pa će, ovisno o broju nastavnika koji su u štrajku, organizirati daljnji rad.

Ravnatelji najavljuju da će djeca koja budu u školi, biti zbrinuta, a onim nastavnicima koji žele raditi to će pravo biti omogućeno. Uglavnom će improvizirati, odnosno postupiti prema situaciji koja će ih dočekati u školi i zbornici.

HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply