Za Svjetski dan srca, pokrenut projekt „Čuvari srca“

Za Svjetski dan srca, pokrenut projekt „Čuvari srca“

Povodom obilježavanja Svjetskog dana srca održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen novi nacionalni projekt Hrvatske kuće srca „Čuvari srca“, predstavljanju su prisustvovali akademik Davor Miličić, predsjednik Hrvatskoga kardiološkog društva i upravitelj Zaklade “Hrvatska kuća srca”, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, Ranko Stevanović, v.d. ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, akademik Željko Reiner, predsjednik HOO Zlatko Mateša i koordinatorica rada Zaklade Ivana Portolan Pajić.

Cilj projekta je educirati građane o činjenici da su kardiovaskularne bolesti u najvećoj mjeri sprječive te o načinu kako Hrvatsku svrstati u red zemalja niskoga kardiovaskularnog rizika.

– Zaklada je osnovana sa svrhom promicanja kardiovaskularnog zdravlja i izravne komunikacije između struke i građana, na tragu sličnih kardioloških zaklada u Europi i svijetu. Prošle godine zaklada u Europi i svijetu. Prošle godine Zaklada je postala punopravan član Europske mreže kardioloških fundacija. Zaklada „Hrvatska kuća srca“ ponosna je na svoje dosadašnje projekte i s radošću najavljuje novi projekt „čuvari srca“. – na konferenciji za medije Akademik Davor Miličić predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva ujedno i upravitelj Zaklade „Hrvatska kuća srca“.

Grad Zagreb je, uz Hrvatsko kardiološko društvo, suosnivač zaklade „Hrvatska kuća srca“ i trajno podupire sve aktivnosti s namjerom borbe protiv kardiovaskularnih bolesti u Zagrebu i ostalim dijelovima Hrvatske.

-U Hrvatskoj od kardiovaskularnih bolesti umire gotovo 25 000 osoba, što je gotovo pola od ukupnog broja umrlih. To su alarmantni podaci i vrijeme je da se svi probudimo i da svako sa svoje pozicije jasnije, djelotvornije i bolje prevenira i govori o toj opakoj bolesti.- rekao je Milan Bandić.

Posebnost ovog projekta, uz javno zdrastvene akcije, je i mobilna aplikacija „Čuvari srca“ zahvaljujući kojoj će svaki građanin dobiti priliku postati čuvar vlastitog srca. Mobilna aplikacije je osmišljena na način da svatko može „uploadati“ svoju fotografiju na kojoj se bavi bilo kojom fizičkom aktivnosti te na taj način prikupiti bodove i ostvariti brojne pogodnosti kod partnera projekta. Aplikaciju će biti moguće preuzeti od subote 26. rujna na Google Play platformi te App Store platformi početkom listopada.

Projekt započinje javnozdrastvenom akcijom povodom obilježavanja Svjetskog dana srca u Zagrebu, u subotu, 26. rujna, na Cvjetnom trgu, gdje će građani imati priliku besplatno od 10.00 do 14.00 sati izmjeriti krvni tlak, glukozu, kolesterol te tjelesni indeks. Na Cvjetnom trgu održat će se i brojne radionice za roditelje i djecu te sportske aktivnosti, a sve će biti moguće i podijeliti na društvenim mrežama te osvojiti brojne nagrade.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply