U Zagreb stiže Car sharing

U Zagreb stiže Car sharing

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti predstavljen je Spin City, projekt koji u Zagreb dovodi car sharing. Usluga je to sukorištenja automobila za vožnju gradom i okolicom. Zahvaljujući toj usluzi građani će se gradom moći kretati brže i jednostavnije.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić izrazio je podršku Spin Cityju i ostalim privatnim inicijativama kojima se unaprjeđuje mreža javnog prijevoza u skladu s Razvojnom strategijom Grada Zagreba ZagrebPlan 2020.

Od proljeća iduće godine na zagrebačkim će ulicama biti raspoređeno 30 vozila – 10 na električni i 20 na klasični pogon. Uoči prvog korištenja usluge građani će se trebati jednokratno registrirati putem internetske stranice Spin City, a nakon toga su im potrebni samo vozačka dozvola i pametni telefon. Naime, pametnim telefonom će moći locirati najbliže vozilo i otključati ga. Kuda će ga i koliko voziti, ovisi o njihovim željama i potrebama, a tijekom vožnje mogu se i zaustavljati, primjerice da obave kupnju. Osnovna cijena korištenja je 2,62 kune po minuti.

U zapadnoeuropskim gradovima car sharing je prepoznat kao alternativa vlasništvu nad osobnim vozilom.

„Car sharing građanima omogućuje zajedničko korištenje vozila. Riječ je o rješenju koje, dakle, spaja ekonomiju dijeljenja sa suvremenom zelenom ekonomijom uz primjenu suvremene tehnologije. Putem sustava Spin City građani će unajmljivati vozilo upravo onoliko koliko im treba. Time poboljšavaju kvalitetu svojeg te života svojih sugrađana“, kazao je Matija Krznar, direktor tvrtke Urban Mobility koja pokreće uslugu Spin City.

Korisnici car sharinga nemaju troškove koji prate vlasništvo nad vozilom poput registracije, održavanja, osiguranja i poreza. Oni plaćaju vožnju po minuti. Procjenjuje se da jedno vozilo car sharinga uspješno zamjenjuje do 10 vozila u privatnom vlasništvu. To donosi i niz pozitivnih ekoloških učinaka – smanjuje se opterećenje prometnica i parkirališnih mjesta te zagađenje zraka ugljičnim dioksidom.

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply