Premijera “Zvizdana” u zagrebačkome HNK-u

Premijera “Zvizdana” u zagrebačkome HNK-u

Nagrađivani igrani film “Zvizdan” redatelja i scenarista Dalibora Matanića, nakon niza pretpremijernih projekcija diljem Hrvatske i nekoliko festivalskih nastupa, premijerno je prikazan u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) gdje je, dva dana prije početka redovite kino distribucije, okupio brojne istaknute osobe domaćega javnog života.

Redatelj Matanić podijelio je s novinarima nekoliko razmišljanja uoči premijere, pa je tako protumačio kako je veliko zanimanje publike za njegov film sigurno i zbog borbe i nastojanja da ljubav pobjeđuje, što, uvjeren je, “čuči u svima nama”.

Komentirajući dolazak brojnih osoba iz hrvatskoga javnog života na premijeru, među kojima je bio i premijer Zoran Milanović, Matanić je rekao kako je, neovisno od toga koje su javne osobe došle na premijeru, njezino upriličenje baš u HNK-u način da se umjetnošću bori za neki novi put kojim Hrvatska može poći.

Novinare je zanimalo da prokomentira i svoju izjavu da na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i on diplomirao režiju, “vlada nestručnost”, odnosno misli li da je tom izjavom uvrijedio svoje kolege. Matanić je ponovio kako smatra da je na toj akademiji “sistem katastrofalan i da se tamo boje promjena jer neki klinci znaju da bi dolazak nekih od nas značio i velike promjene što i oni vjeruju da bi za njih bilo bolje”.

Na izravno pitanje želi li postati profesor na Akademiji, Matanić je kratko odgovorio: “Više ne, ja sam se javio, a sada je na njima da se jave”.

Matanićev deveti igrani film kroz tri različite ljubavne priče i u razmaku od tri desetljeća prikazuje odnos dvoje mladih iz dva susjedna sela, povijesno opterećena netolerancijom i sukobima na nacionalnoj razini.

Priča o zabranjenoj i ljubavi neostvarivoj zbog različitog nacionalnog podrijetla počinje s prvim barikadama, a nastavlja se i u druga dva dijela filma. Deset godina kasnije rat je završen, ali ožiljci još nisu zacijelili, dok se u trećoj priči, koja se događa 2011. godine, unatoč uspostavljenom miru još ne mogu u cijelosti prevladati duboko usađene prepreke.

U sve tri priče glavne uloge igraju Tihana Lazović i Goran Marković, svaki put kao ljubavnici i pripadnici različitih nacionalnosti, ali kao drugi likovi. Sporedne uloge tumače Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković

Direktor fotografije je Marko Brdar, a montažer Tomislav Pavlic. Producentica je Ankica Jurić Tilić i Kinorama, a koproducenti slovenski Gustav film i srpski SEE Film Pro.

Film je od samih početaka i svjetske premijere na međunarodnom festivalu u Cannesu imao dobar prijem kritike i publike. Na canneskom festivalu osvojio je Nagradu žirija u sklopu programa “Izvjestan pogled”, a kasnije je uvršten u selekciju nagrade Europske filmske akademije, tzv. europskog Oscara te u službenu selekciju deset najboljih europskih filmova koji konkuriraju za Nagradu LUX 2015 Europskog parlamenta.

Na Sarajevo Film Festivalu dobio je nagradu Međunarodne konfederacije umjetničkih kina, a na domaćem terenu prošao je test Pulskog filmskog festivala, sa šest Zlatnih Arena i nagradom Oktavijan ostvarivši apsolutnu pobjedu. Hrvatsko društvo filmskih djelatnika odabralo ga je za hrvatskog predstavnika za nagradu Oscar, u kategoriji najboljeg stranog filma.

Tekst/Foto: HINA

Leave a Reply