Odvožena 15. Zagrebačka žbica

Odvožena 15. Zagrebačka žbica

Tradicionalna 15.Zagrebačka žbica, koja se održava na Dan bez automobila, krenula je točno u 18. sati, ispred Teslinog spomenika, predvođena gradonačelnikom Milanom Bandićem, koji u Žbici sudjeluje od samih početaka.

– Žbica nije biciklijada, nije utrka , nema natjecateljski karakter. Na samim počecima Žbice bilo je svega desetak sudionika, dok je zadnjih nekoliko godina povećan broj sudionika kada je svijest o vožnji bicikla povećana. Na Žbici sudjeluju sve generacije, neki su bili jako mali kada je Žbica tek kretala, a danas su odrasli ljudi.- rekla je Darinka Jug.

Udruga Moj bicikl, promovira svakodnevnu vožnju biciklom kao zdrav i jeftin način kretanja.

– 15. Zagrebačka žbica, sada već tradicionalna u Gradu Zagrebu promovira biciklizam kao smisleni prijevoz u gradu i promovira toleranciju u prometu između biciklista, automobila i pješaka. Ove godine vozimo po samom centru Zagreba, vožnju završavamo na trnjanskom nasipu uz „Dynamo ja volim“. Svaki učesnik vožnje dobiti će mogućnost zavrtiti pedale i osvijetliti nasip.- rekao je Goran Kuprešanin, v.d. predsjednik Udruge moj bicikl.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply