Zagrebačka žbica

Zagrebačka žbica

Pridružite se u vožnji kroz Zagreb na tradicionalnoj „Zagrebačkoj Žbici“ koja će se održati na Dan bez automobila, 22 rujna sa početkom u 18 sati.

Uz Žbicu su odrasla djeca koja se danas samostalno kreću gradom na svojim biciklima; petnaest godina, svake godine isti datum: 22.rujna koji se obilježava kao Dan bez automobila u cijeloj Europi za nas je dan tolerancije, kulture i vožnje kroz grad.

Prvih godina nas je bilo malo, znalo se desiti da nas bude tek desetak da bi svake godine sve više i više zagrepčana koristilo bicikl za svakodnevnu vožnju, a na 22.rujna pokazali koliko vole voziti se gradom.

Što je Zagrebačka Žbica?
„Zagrebačka Žbica je vožnja biciklima zagrebačkim ulicama sa ciljem promicanja tolerancije i prometne kulture među svim učesnicima u prometu. Dakle, tako se i ponašamo tijekom vožnje jer vozimo jer volimo bicikle.“
Na vožnju krećemo točno u 18 sati sa Cvjetnog trga (Preradovićeva, kod Tesle- formiramo kolonu za početak vožnje) i završavamo je na trnjanskom nasipu uz „Dynamo ja volim“. Svaki učesnik vožnje dobiti će mogućnost zavrtiti pedale i osvijetliti nasip.

Svi učesnici voze na vlastitu odgovornost. Vozimo brzinom najsporijih.
Na Žbicu su dobrodošli svi bez posebnih prijava ili najava, ali drago nam je što je sve više tvrtki, institucija i udruga prepoznalo Žbicu kao mjesto za promociju vožnje bicikla unutar svojih organizacija.

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply