HŠM: Otvorena izložba „PRO DEO ET PATRIA“ ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica

HŠM: Otvorena izložba „PRO DEO ET PATRIA“ ženske  opće  gimnazije Družbe sestara milosrdnica

Hrvatski školski muzej i Ženska opća gimnazija Družbe sestara milosrdnica s pravom javnosti, Zagreb, organizatori su izložbe „PRO DEO ET PATRIA“ koja je otvorena u četvrtak 17. rujna u prostorima muzeja. Izložba nas vodi kroz povijest na kojoj je nastala današnja gimnazija, upoznaje nas sa svojim radom i uspjesima, predstavlja nam generacije učenica i profesore te nam donosi iznimne radove učenica koji će vas inspirirati i oduševiti.

Današnja Ženska opća gimnazija Družbe sestara milosrdnica nasljednica je Ženske realne gimnazije Družbe sestara milosrdnica koja je otvorena 1926. godine u Varšavskoj ulici u Zagrebu i, na žalost, zatvorena 1945. godine, nakon drugog svjetskog rata. Stvaranjem demokratske Hrvatske i novih mogućnosti otvaranja katoličkih i drugih nedržavnih škola, u jesen 1995. godine obnavlja se

organizirana prosvjetna djelatnost sestara milosrdnica otvaranjem i radom Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica pod tradicionalnim geslom “PRO DEO ET PATRIA” („Bogu i domovini“).

Ova uspješna gimnazija posebna je i po tome što je pohađaju učenice koje nastavu započinju i završavaju kratkom zajedničkom molitvom s profesorom u učionici, bez obzira o kojem se predmetu

radilo. Najčešća rečenica koju možete čuti od učenica kada opisuju ŽOG, popularni naziv ove gimnazije, jest da tu nisu broj već se osjećaju kao dio velike obitelji.

Hrvatski školski muzej jedini je školski muzej u Hrvatskoj, a svojim programom „Neka škola započne i završi u Školskom muzeju“ već dugi niz godina predstavlja odgojno-obrazovne ustanove naše zemlje.

Ove je godine Muzej predstavljao odgojno-obrazovni rad sestara milosrdnica te je sadašnjoj izložbi prethodila ona dječjeg vrtića ZVJEZDICA MIRA iz Rijeke.

Izložba „PRO DEO ET PATRIA“ otvorena je do 10. listopada.

Leave a Reply