Otvoren je 48. Međunarodni festival kazališta lutaka – PIF

Otvoren  je 48. Međunarodni festival kazališta lutaka – PIF

Ovogodišnji 48. međunarodni festival kazališta lutaka – PIF “Između tradicije i lutkarskog eksperimenta” održat će se od 14. do 19. rujna u Zagrebu, a u svom će službenom programu prikazati trinaest predstava iz devet zemalja i pružiti publici pregled europskoga, domaćeg i regionalnog lutkarstva, najavio je u četvrtak na konferenciji za novinare ravnatelj Kulturno-umjetničkoga centra u zagrebačkom naselju Travno Josip Forjan.

Naglasio je kako ovogodišnji PIF ravnopravno predstavlja tri različite tendencije u lutkarstvu – repertoarne predstave u kojima se demonstrira vještina tradicionalnog lutkarstva, predstave koje eksperimentiraju i proširuju lutkarsku formu te novi trend europskog kazališta – predstave namijenjene najmlađoj publici koja se prvi put susreće s kazalištem.

Urednica programa ovogodišnjeg PIF-a Livija Kroflin istaknula je da će PIF “pokazati čudo oživljene materije i snagu kazališta animacije u kojem je animirano baš sve, a istančanijim dušama možda ukazati na jedinstvo čovjeka, lutke, trave i kamena”.

PIF će tradicionalno biti najavljen 12. rujna povorkom lutaka kroz grad koju će predvoditi gigantska maskota festivala Pifko, a u sklopu popratnih programa bit će održane radionice lutkarstva za sve uzraste, treća izložba dječjih radova Lutka, maska, PIF! (od 11. rujna u EtnoArt Galeriji) i niz predstava na otvorenom.

Festival će biti otvoren predstavom “Tutu” nizozemskog kazališta Lichtbende, koja će nas, kako je rekla, odvesti u dvadesete godine prošlog stoljeća osebujnim spojem kazališta sjena, kazališta predmeta, plesa i glazbe koja se izvodi uživo.

Tutu je prije svega gozba za oči i uši, ali i putovanje kroz povijest društvenih i umjetničkih plesova u turbulentnom razdoblju između dva svjetska rata koja će oduševiti publiku svih uzrasta i prizvati u sjećanje razdoblje najranije filmske produkcije, podsjetila je Kroflin.

Uspješna suradnja PIF-a i Umjetničke akademije u Osijeku nastavlja se i ove godine, kad ćemo prvi put moći vidjeti njihovu predstavu u službenoj konkurenciji festivala, napomenula je Kroflin dodavši kako će pod mentorstvom Maje Lučić i u režiji Tamare Kučinović, biti predstavljene vizije Šimunovićeve “Duge”, koja je od selektora festivala prepoznata kao predstava koja može ravnopravno konkurirati i profesionalnim produkcijama.

Po riječima Livije Kroflin, novina ovogodišnjeg programa je filmski program ovogodišnjeg PIF-a, u sklopu kojega će biti prikazan niz lutkarskih filmova, među kojima su i kultni filmovi studija Aardman o Wallaceu i Gromitu, ali i popularna televizijska serija Radio Televizije Novi Sad Lutkomendija, čije je prikazivanje posvećeno autoru ovog regionalnog Muppet Showa, nedavno preminulom Milivoju Radakoviću.

Tekst/Foto: HINA

Leave a Reply