U Klaićevoj bolnici počinje s radom odjel jednodnevne kirugije i dnevna bolnica

U Klaićevoj bolnici počinje s radom odjel jednodnevne kirugije i dnevna bolnica

U Klinici za dječje bolesti Zagreb, popularnoj Klaićevoj, u ponedjeljak se otvaraju dva nova odjela – odjel jednodnevne kirurgije i pedijatrijska dnevna bolnica, čijim se otvaranjem želi pospješiti liječenje djece, a kod manjih medicinskih zahvata skratiti boravak djece u bolnici.

Sanacijski upravitelj Klaićeve Zoran Bahtijarević navodi kako će dnevna bolnica prve bolesnike primiti već u ponedjeljak, dok će prvi pacijenti u jednodnevnoj kirurgiji biti operirani u utorak. Jednodnevna kirurgija obuhvaćat će tridesetak pedijatrijskih dijagnoza, no s vremenom se očekuje proširenje broja i vrste zahvata.

Na novom odjelu jednodnevne kirurgije, koji je opremljen iz vlastitih sredstva bolnice te uz minimalna ulaganja, obavljat će se tridesetak zahvata, od operacija preponske kile, fimoze, odstranjivanja madeža, laserskog liječenja hemangioma, pa do endoskopske dijagnostike i minimalno invazivnog liječenja vezikoureteralnog refluksa.

“U početku će se operirati desetak malih pacijenata dnevno u općoj anesteziji te još toliko u lokalnoj anesteziji, a s vremenom očekujemo povećanje toga broja”, najavio je Bahtijarević.

Otvaranje dječjih jednodnevnih kirurgija rezultat je zajedničke akcije Ministarstva zdravlja, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Klinike za dječje bolesti Zagreb, kojom su poboljšani uvjeti financiranja cjelokupne pedijatrijske medicine, pa tako i jednodnevne kirurgije u djece.

Bahtijarević ističe kako je novi odjel jednodnevne kirugije u Klaićevoj prvi takav u Hrvatskoj, demantiravši time kako će prvi takav odjel započeti s radom 1. listopada u Dječjoj bolnici Srebrnjak.

Klinika za dječje bolesti Zagreb najveća je pedijatrijska ustanova u Hrvatskoj. Godišnje se u njoj hospitalizira oko 20.000 djece te obavi 6.000 operacijskih zahvata, dok se u bolničkim ambulantama napravi više od 200.000 pregleda.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Denis CERIĆ

Leave a Reply