Dječja bolnica Srebrnjak otvara prvu dječju jednodnevnu kirurgiju u Hrvatskoj

Dječja bolnica Srebrnjak otvara prvu dječju jednodnevnu kirurgiju u Hrvatskoj

Dječja bolnica Srebrnjak od 1. listopada proširuje svoje medicinske usluge na jednodnevnu dječju kirurgiju u novo uređenim prostorima s najsuvremenijom opremom.

Uvjeti pregleda, prijema i operacije bit će maksimalno prilagođeni djeci, koja će se moći brzo naručiti, bez čekanja na pregled i termin operacije. Imat će stalnu pratnju roditelja i boravit će u ugodnom prostoru, a kući će se moći vratiti istoga dana nakon operacije.

Odjel jednodnevne dječje kirurgije na Srebrnjaku obuhvaća oko 400 četvornih metara novih prostora, a uključuje sobe za prihvat i postoperativni smještaj i operacijske dvorane. Uređenje i opremanje stajalo je 4,5 milijuna kuna, a najvećim dijelom ih je financirao vlasnik bolnice, Grad Zagreb.

Novouređene dvorane potpuno su opremljene i za kompliciranije zahvate, a obavljat će ih stručno i profesionalno osoblje koje se bavi dječjom kirurgijom i otorinolarinogologijom već više od 15 godina.

Dječja kirurgija i otorinolaringologija

Tamo će se obavljati zahvati jednodnevne dječje kirurgije kao što su operacije preponske i pupčane kile, nespušteni testisi, fimoze itd., te otorinolaringološki zahvati, poput operacije sinusa, krajnika, adenoidnih vegetacija, korekcije uški itd.

Prihvat i obrada pacijenata provodit će se po svjetskim standardiziranim protokolima, a djecu će operirati voditeljica Odjela za dječju kirurgiju Maša Hrelec Patrlj i voditelj Odjela za otorinolaringologiju Srđan Ante Anzić.

“Jednodnevna kirurgija trend je svuda u svijetu, no u Hrvatskoj još nije na taj način zaživjela. Naša bolnica kreće s projektom kako bi se i hrvatskoj djeci omogućilo što kraće, bezbolnije i jednostavnije kirurško liječenje, uz siguran i opušten boravak u bolnici”, rekao je Hini ravnatelj bolnice Boro Nogalo.

Hrelec Patrlj ističe da će se dječja jednodnevna kirurgija na Srebrnjaku obavljati po internacionalno poznatim standardima, koji se pri uvođenju novih procesa rada često zanemaruju.

“Većina operativnih zahvata koji se izvode na djeci u razvijenim zemljama obavljaju se zadnjih petnaestak godina po principima jednodnevne kirurgije. Naše je Ministarstvo zdravlja prepoznalo važnost dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija kao važan cilj u operativnom zbrinjavanju djece, te potiče svaku inicijativu koja ide u tom smjeru, a sličnu podršku dobivamo i od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje”, kaže Hrelec Patrlj.

Anzić pak ističe da je zadnjih godina kao standard otorinolaringoloških pregleda uvedena enoskopija gornjih dišnih puteva, bez čega se ne može rješavati ni patologija donjeg dišnog sustava. Novim programom nastojat ćemo sve razriješiti u našoj bolnici, u sklopu jednodnevne kirurgije, bez hospitalizacije, dodao je.

Trenutno je na listi čekanja tristotinjak djece, koju će se od 1. listopada početi naručivati na operacije.

Roditelji stalno uz svoju djecu

Anesteziologinja Tatjana Savić Jovanović naglašava da će roditelji biti prisutni od ulaska u bolnicu i prijema, do ulaska u operacijsku dvoranu, te potom kada se dijete probudi nakon operacije. Mali pacijenti niti jednog trenutka neće imati osjećaj da su napušteni, što im često najteže pada ako borave u bolnici bez roditelja.

“Stalna humanizacija bolnice naš je imperativ. U ovakvom prostoru, uz roditelja i svoje omiljene igračke, dijete ne bi trebalo osjećati nikakav strah i nelagodu. Važno nam je da djeca odu iz bolnice bez ikakvih negativnih iskustava”, ističe ravnatelj Nogalo.

Dječja bolnica Srebrnjak prima pacijente iz cijele Hrvatske, a svako dijete bit će profesionalno zbrinuto. Ako ne budu zadovoljeni kriteriji za jednodnevnu kirurgiju, dijete će nakon operacije moći ostati s roditeljem u bolnici, najavljuje Hrelec Patrlj.

Ravnatelj Nogalo poručuje da će male pacijente i njihove roditelje dočekati srdačno osoblje, novi odjel, brojne igračke i na kraju dana – “Diploma za hrabrost”.

Primjenjujući iskustva razvijenih zemalja implementirali smo nove dijagnostičke i terapijske standarde, primarno bazirane na visoko educiranim timovima (liječnici, instrumentarke, anesteziološki tehničari, medicinske restre, radni terapeuti, fizioterapeuti, psiholozi) koji osim stručnosti pružaju djeci toplinu i sigurnost, kaže Nogalo.

Novi iskorak Dječje bolnice Srebrnjak samo je jedna od faza strateškog razvoja koji će svoju punu realizaciju postići izgradnjom novog Centra kompetencije za translacijsku medicinu, veličine 18.000 četvornih metara, a financirat će se iz EU fondova. Početak gradnje planiran je u prvoj polovici iduće godine.

Tekst: HINA/Vedrana Larva

Foto: HINA/Tomislav PAVLEK

Leave a Reply