Zagrebački ZOO u novom bi ruhu mogao zablistati u rujnu 2016.

Zagrebački ZOO u novom bi ruhu mogao zablistati u rujnu 2016.

Projekt “Modernizacija Zoološkog vrta u Zagrebu – prva faza“, započet u listopadu prošle godine, na pola je puta do završetka, radovi napreduju po planu, pa se očekuje da bi tim tempom zagrebački ZOO u novom ruhu mogao zablistati već u rujnu 2016., najavljeno je u petak iz ZOO-a.

Cilj projekta je povećati kvalitetu turističke ponude Zagreba i Zoološkog vrta izgradnjom novih atraktivnih sadržaja namijenjenih smještaju životinja i kvalitetnijem pružanju usluga posjetiteljima. Ukupna vrijednost projekta je oko 37,8 milijuna kuna, od čega se čak 95 posto, odnosno 35,9 milijuna kuna, financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

U proteklih jedanaest mjeseci projektni tim, ističu u priopćenju iz zagrebačkog ZOO-a, ispunio je niz preduvjeta neophodnih za uspješnu realizaciju projekta, pri čemu su najopsežniji poslovi obavljeni tijekom pripreme i provedbe postupaka javne nabave.

Ugovoreno je više od 90 posto vrijednosti radova (oko 28 milijuna kuna) i usluga (oko 2, 3 milijuna kuna) kroz provedenih 11 postupaka javne nabave, nakon čega su otvorena prva gradilišta.

Dosad je, navode, realizirano oko 30 posto radova na edukacijskom centru, 30 posto radova na jedinstvenom centru koji objedinjuje restoran, odmorište i vidikovac, 45 posto radova na postavljanju novih ograda zoološkog vrta, te 20 posto radova na volijeri za afričke ptice s biofilterom i 20 posto radova na Istočnom ulazu. Objekt centralne kotlovnice je pred završetkom te započinje s probnim radom.

Iz zagrebačkog ZOO-a ističu da se posebna pažnja posvećuje brizi o zaštiti i dobrobiti životinja, pa je dio životinja izmješten u druge zoološke vrtove.  Po završetku projekta u ZOO-u će novu nastambu dobiti dalmatinski pelikani, nedavno pristigla autohtona vrsta za koju će se moderna nastamba sagraditi na prvom otoku.

U ZOO-u ocjenjuju da će modernizacija obogatiti turističku ponudu Zagreba, te građane Zagreba i okolice motivirati na učestalije posjete i dulje boravke u zelenoj oazi centra grada.

Ravnateljica Davorka Maljković kaže kako  je jedan od ciljeva projekta povećanje broja posjetitelja s dosadašnjih 260.000 na 350.000 godišnje, te povećanje broja korisnika edukacije s 18.000 na 24.000 godišnje.

“Modernizacijom gradimo temelje za uspješan rad Zoološkog vrta u godinama koje dolaze i stvaramo prostor i ponudu u kojoj će uživati buduće generacije Zagrepčana i posjetitelja našeg grada”, rekla je Maljković.

Osim toga, realizacijom ciljeva projekta planirano je otvaranje 13 novih radnih mjesta, uz nove poslovne prilike za male i srednje poduzetnike.

Tekst:HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply