Zagrebačka Gradska skupština podržala GUP Sesveta

Zagrebačka Gradska skupština podržala GUP Sesveta

Zagrebačka Gradska skupština  podržala je , s 32 za i 11 suzdržanih, izmjene odluke o donošenju Generalnog urbanističkog plana (GUP) Sesveta kojim se potiču investicije, rješava pitanje legalizacije i otvara mogućnost otkupa parcela rezerviranih za javnu namjenu odnosno povrat parcela do 31. prosinca 2016. kako bi građani mogli raspolagati svojom imovinom – graditi kuće ili prodati zemljište.

Pročelnik Gradskog zavoda za prostorno uređenje Ivica Fanjek rekao je da su im pri izradi GUP-a Sesveta posebno važni bili projekt Badel, kako bi se aktivirala ta zona, uređenje potoka i prirodno proširenje centra Sesveta, te prostor tvornice Sljeme gdje bi, uz gospodarske sadržaje, bili i sadržaji društvene i javne namjene.

“Središte Sesveta nije realizirano, javne namjene nema kako se mislilo pa je aktivirana zona Sljeme da preuzme tu ulogu”, dodao je.

Fanjek navodi i da je omogućena izgradnja trgovačko-uslužnog centra i da je u dijelu prostora gospodarske zone povećan koeficijent izgrađenosti.

SDP je prilikom glasovanja bio suzdržan, a potpredsjednik Skupštine Davor Bernardić objasnio je zašto.

“Najbitnije nam je da se riješe problemi ljudi, a toga u ovom GUP-u ima najmanje”, rekao je Bernardić te naveo kako se građanima Sesveta mora omogućiti da mogu legalizirati nekretnine, prodati svoju zemlju, dobiti vodovodni i kanalizacijski priključak.

Naglasio je da treba biti solidaran sa stanovnicima, a ne s onima koji tamo rade neke investicije u stanogradnju gdje se prenamjenjuju zelene površine u stambene.

“Za koga se to radi?”, upitao je.

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić naglasio je da izmjene GUP-a Sesveta i građani i investitori čekaju godinama.

Treba olakšati ljudima i još jednom preispitati koridore te vidjeti može li im se dozvoliti legalizacija. Drugo je da se ide u susret investitorima kako bi realizirali projekte jer su u Gradu potrebne dizalice, a treće je da će se domicilnom stanovništvu, Prigorcima, omogućiti naknada za njihovu imovinu, naveo je Kosor.

Gradska uprava bi do 31. prosinca 2016. morala otkupiti od građana sve parcele rezervirane za javnu namjenu – za gradnju vrtića, škola, parkova i drugih javnih objekata. “Ako ne, onda im treba vratiti te parcele kako bi građani mogli raspolagati svojom imovinom”, rekao je Kosor.

Potpredsjednica Skupštine Jelena Pavičić Vukićević (Lista M. Bandića) smatra da će se donošenjem GUP-a Sesveta poboljšati kvaliteta života i gospodarska slika, no iz SDP-a ističu kako je riječ o obećanjima ususret parlamentarnih izborima, bez izračuna koliko je novca potrebno za otkup zemljišta odnosno naknade građanima.

Tekst:HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA:HR

Leave a Reply