Za 65. Hanžek, Sandra i Andrea najavile lov na rekorde

Za 65. Hanžek, Sandra i Andrea najavile lov na rekorde

Na zagrebačkoj Mladosti sutra 8. rujna održat se 65. izdanje Hanžekovićevog memorijala koje će prema najavama organizatora biti spektakularno, a na kojem su najbolja svjetska bacačica diska Sandra Perković i najbrža Hrvatica Andrea Ivančević najavile lov na rekorde.

U konkurenciji brojnih osvajača odličja s nedavnog Svjetskog prvenstva u Pekingu imat će što za reći i hrvatske atletske dive. Sandra Perković će u bacanju diska imati snažnu konkurenciju, jer će u Zagrebu nastupiti pet finalistica iz Pekinga. Dobro raspoložena, Sandra je u utorak najavila lov na rekord mitinga Amerikanke Gije Lewis-Smallwood, koji iznosi 66,29 metara.

“Zdrava sam, ovo mi je prva sezona da sam prošla bez ozljeda. Kad Svjetsko prvenstvo nije prošlo kako smo planirali, ostala je želja da se dokažem na Hanžeku. Bit će pet finalistica iz Pekinga i sve će biti opasne, ali ja ću se koncentrirati na sebe. Mislim da bi trebali rekord Hanžeka vratiti u hrvatske ruke i nadam se da to neće biti nedostižno”, izjavila je Sandra Perković u ponedjeljak na konferenciji za medije.

Lov na rekord najavila je i najbrža Hrvatica Andrea Ivančević, koja je u polufinalu Svjetskog prvenstva bila na najboljem putu da popravi svoje najbolje vrijeme, ali je zapela za pretposljednju preponu i pala što joj je odnijelo plasman u finale. No, u Zagrebu će konkurencija biti iznimno jaka te će Ivančević imati priliku za novo dokazivanje.

“Konkurencija je možda jača nego u finalu Svjetskog prvenstva. Teško je reći kakav bi rezultat bio u Pekingu, ali i trener i ja smo uvjereni da bi to bio novi rekord. Dat ću sve od sebe da ga probam istrčati na Hanžeku”, rekla je hrvatska rekorderka na 100 m (11,30) i 100 m prepone (12,87).

Hanžekovićev memorijal je najstarije sportsko natjecanje u Hrvatskoj koje se održava svake godine i jedno od rijetkih gdje je utrka na 110 m prepone u središtu pozornosti te je konkurencija uvijek iznimno jaka. U Zagrebu će se tako za naslov boriti dva svjetska prvaka, aktualni iz Pekinga Rus Sergej Šubenkov te zlatni iz Daegua 2011. Amerikanac Jason Richardson. Obojica su već pobjeđivali na Mladosti.

Vatromet bi mogao biti i u utrci na 100 m u kojoj će sva pažnja biti usmjerena na Asafu Powella, Jamajčanina koji u karijeri ima već 100 utrka ispod 10 sekundi, više od bilo koga u povijesti. Jamajčanin se već tjedan dana nalazi u Zagrebu i odlično je raspoložen.

“Pripremao sam se, trenirao i obilazio grad, uživao u vašoj kuhinji koja je najbolja na svijetu. Spreman sam za još jednu utrku ispod 10 sekundi. Meni je to prirodno. Samo se nadam da neće biti hladno i kišovito kao prošle godine”, rekao je bivši svjetski rekorder.

Svjetska prvakinja u skoku u vis Ruskinja Marija Kučina neće imati priliku voditi novu bitku s Blankom Vlašić, koju je za nijansu uspjela pobijediti i odnijeti zlato u Pekingu, ali će za suparnicu imati drugu najbolju Hrvaticu Anu Šimić.

Preko letvice će letjeti i motkašice, a najbolja među njima trebala bi biti iskusna Brazilka Fabiana Murer koja je obećala rušenje rekorda mitinga (4,47 m) nakon što je u Pekingu dohvatila svjetsko srebro, a otkrila je i tajnu svoje dugovječnosti u svjetskom vrhu.

Atletičarke i atletičare je uoči nastupa na Mladosti pozdravio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

“Nismo velik grad, ni velika zemlja, ali imamo veliko srce. Znamo cijeniti dobre ljude, istinske veličine i velike sportaše. Ponosni smo na našu Andreu, našu Anu, našu Sandru, na našu Blanku koja neće biti na stazi, ali će biti u gledalištu. Grad Zagreb je bio, jest i ostat će ubuduće uz Hanžek. Nek’ naše sportašice rehabilitiraju naše nogometaše za jučer”, poručio je zagrebački gradonačelnik.

Program mitinga na Mladosti započet će u 17 sati i 30 minuta, a završiti oko 20.30 sati. Ulaznice za miting su besplatne, ali ih valja podići na blagajni sportskog centra Mladost koja će biti otvorena u utorak od 9 sati.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply