KARDINAL BOZANIĆ: Vjeroučitelji, vaša snaga je u zajedništvu s Crkvom!

KARDINAL BOZANIĆ: Vjeroučitelji, vaša snaga je u zajedništvu s Crkvom!

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u subotu, 5. rujna 2015. godine u zagrebačkoj katedrali euharistijsko slavlje, tijekom kojeg je dodijelio trajne mandate vjeroučiteljima, vjeroučiteljicama, te odgojiteljicama u vjeri s područja Zagrebačke nadbiskupije.

Na samome početku slavlja, prigodnu riječ uputila je predstojnica Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije prof. dr. sc. Blaženka Valentina Mandarić. Premda je riječ o već desetom susretu u zagrebačkoj katedrali, prof. Mandarić kazala je kako je on uvijek poseban i nov, jer je uvijek novo slušanje i slavljenje Božje riječi osobito iskustvo zajedništva koje se ne može nigdje tako snažno doživjeti kao u euharistiji. Zahvalila je kardinalu Bozaniću na iskazanom povjerenju, njegovu višestrukom pastirskom zalaganju u promicanju vjeronauka i temeljnih odgojnih vrjednota te podršci koju vjeroučitelji i odgojiteljice u njemu imaju.

Uvodeći u homiliju, kardinal Bozanić osvrnuo se na liturgijska čitanja te istaknuo kako Riječ Božja uvijek otkriva neke nove horizonte, horizonte vjere. U odnosu Isusa prema gluhom mucavcu, nastavio je, uočava se nešto sasvim suprotno od onoga što se događa u našoj ljudskoj sredini. Često je puta čovjek u opasnosti da nešto čini i da to drugi vide i hvale – rekao je Kardinal, dodavši da smo i mi često „gluhi“ i „nijemi“ te da je i nama potrebna osama kako bismo se u tišini otvorili za riječ koja dolazi od Isusa.

Govoreći o važnosti uloge okupljenih vjeroučitelja, vjeroučiteljica i odgojiteljica u vjeri, Kardinal je naglasio da su oni izjednačeni s ostalim nastavnicima, no da ipak imaju nešto posebno a to je kanonski mandat. To što činite ne činite samo u svoje ime, nego u ime Crkve. Budite uvijek toga svjesni. Vaša snaga je u tom zajedništvu s Crkvom – ustvrdio je.

Pozvao ih je da budu oni koji će pomagati da se djeca otvaraju, da ne budu isključena po primjeru današnjeg Evanđelja. Treba uključivati djecu u sav život razreda i škole, a osobito ih treba uključivati u zajedništvo s Bogom koje se postiže slušanjem Riječi Božje i razgovorom s Bogom. Imate velik zadatak na tom području. Crkva s puno povjerenja i pouzdanja gleda na vas – zaključio je svoju homiliju kardinal Bozanić.

Nakon popričesne molitve uslijedila je dodjela trajnih mandata 15 vjeroučitelja i vjeroučiteljica te 9 odgojiteljica u vjeri. Prije završnog blagoslova, Kardinal se još jednom obratio okupljenima, poručivši im da budu svjedoci radosti tamo gdje djeluju. Budite uvjereni da više od vaših riječi govori svjedočanstvo vašeg života, blizine i susretljivosti – rekao je na kraju kardinal Bozanić.

U koncelebraciji su bili mons. Nedjeljko Pintarić, biskupski vikar za kulturu, prof. dr. sc. Tonči Matulić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta, preč. Marko Kovač, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola, preč. Đuro Zalar, rektor crkve sv. Martina u Zagrebu, prof. dr. sc. Božo Lujić i doc. dr. sc. Nenad Malović, profesori na KBF-u, te vlč. Željko Faltak i vlč. Marko Vuković, nadbiskupski tajnik.

Euharistijskom slavlju prethodila je duhovna obnova koju je predvodio prof. dr. sc. Tonči Matulić, dekan KBF-a u Zagrebu. U svojem je nagovoru kazao kako je danas pojam milosrđa nestao iz govora kada je riječ o božanskim atributima. Samim time, smatra prof. Matulić, zanemaruje se i kategorija Božjeg milosrđa. S jedne strane sveznalice smo o Božjoj pravednosti kojom druge osuđujemo, a neznalice Božjeg milosrđa koje oslobađa od grijeha –rekao je. Napomenuo je da poticaji koje na tragu II. vatikanskog koncila daje papa Franjo, dolaze upravo iz njegova uvjerenja da naslijeđeni obrasci sveznalica i neznalica doprinose krivom shvaćanju Božjeg milosrđa.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Leave a Reply