Djeca iz Ukrajne na ljetovanje u Novom Vinodolskom

Djeca iz Ukrajne na ljetovanje u Novom Vinodolskom

Gradonačelnik Milan Bandić, u društvu Ukrajinskog veleposlanika  Oleksandra Levchenka, Đurđe Adlešić, predstavnice Udruge Bedem ljubavi i Petra  Penave,  ravnatelja Crvenog križa Zagreb, posjetio je djecu iz Ukrajne koja su po prvi puta na ljetovanju u Novom Vinodolkom.

– Lijepo je da možemo pokazati solidarnost s ljudima koji su u nevolji i pomoći im preboljeti malo tu bol. Nedaća koja je zadesila Ukrajinski narod,  u toj cijeloj priči najviše stradaju djeca i mladi, ni krivi ni dužni, mi smo ih pozvali ovdje da se odmore i  da zaborave na probleme i nedaće koje su ih zadesile u zadnje vrijeme. Mislim da ću koncem godine posjetiti Kijev kao prijateljski grad i obećao sam im da ću ih posjetiti kada dođem u Kijev.- rekao je Milan Bandić.

Nakon Novog Vinodolskog djeca iz Kijeva nastavljaju svoje ljetovanje na otoku Krku u Malinskoj, na povratku s mora dočekati gradonačelnik Milan Bandić dočekat će ih na Bundeku.

-Ovom gestom prijateljstvo između dva grada Zagreba i Kijeva, koje traje već 40 godina još je jače. Važno je da djeca osjećaju da nisu sama, da netko misli na njih. Puno njih nikad nije bilo izvan Ukrajine pa im ovo ljetovanje još više znači- rekao je Oleksandr Levchenko, veleposlanik Ukrajine.

Na ljetovanju u Domu Crvenog križa, u Novom Vinodolskom, trenutno se nalazi 50. djece iz Ukrajne u pratnji triju starijih osoba.

– Djeca su pretrpjela ratne poteškoće i morala su nažalost pobjeći iz s područja Donjecka, a  Kijev ih je primio u svoje okrilje tamo pohađaju školu, a evo u suradnji sa Gradom Zagrebom i udrugom Hrvatska pomaže Crveni križ se uključio u pomoć toj djeci. Za vrijeme boravka su upoznali floru i faunu Hrvatske, bili su na izletima posjetili su Prvić, rezervat ptica, otok Sv. Grgur, sutra će još posjetiti Vrbnik na Krku, imat će predavanje o zaštiti od mina s obzirom da Hrvatska ima iskustvo u prevladavanju opasnosti od mina. Prenijet ćemo dio svog iskustva na njih kako bi sačuvali ono što je najvažnije a to je ljudski život. – rekao je Petar Penava, ravnatelj Crvenog križa Zagreb.

Tekst / Foto: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply