Standard&Poor’s povećao kreditni rejting Zagrebačkog holdinga

Standard&Poor’s povećao kreditni rejting Zagrebačkog holdinga

Agencija Standard&Poor’s povećala je kreditni rejting Zagrebačkog holdinga s B na B+, posljedica rasta rejtinga stoji u dobrom restrukturiranju Holdinga koje je započelo 2013. godine.

-Dobar kreditni rejting , zapravo je posljedica dobro obavljenog plana restrukturiranja, koje je započelo s novom upravom u 2013. godine i traje još danas. Restrukturiranjem smo smanjili broj zaposlenih, ali samim time nismo smanjili kvalitetu pružanja usluge, zatim smo financijske obaveze koje su bile kratkoročne pretvorili u dugoročne. A zadaća koja još stoji pred holdingom je slijedeća refinancirati obveznice i napraviti nove modele upravljanja imovinom kojom se koristi Zagrebački holding.- rekla je Ana Stojić Deban, predsjednica uprave Zagrebačkog holdinga, na konferenciji za medije u Gradskoj upravi.

U  Gradskoj upravi, sazvana je  konferencija za novinare na kojoj je uz povećanje kreditnog rejtinga Zagrebačkom holdingu, bila riječ o presudi Visokog upravnog suda kojom je potvrđena zakonitost korištenja sredstava  Grada Zagreba za decentralizirane funkcije.

-Projekt destabilizacije grada Zagreba, s ovim epilogom od strane Vlade i Ministarstva financija je propao-rekao je Slavko Kojić.

Prije tri godine, tadašnji ministar financija Slavko Linić Zagrebu je zaprijetio da će zbog nezakonitog korištenja decentraliziranih sredstava blokirati gradski proračun kako bi naplatio 337 milijuna kuna. Riječ je o novcu za decentralizirane funkcije, odnosno za školstvo, vatrogasce i bolnice, koji je, po mišljenju tadašnjeg ministra, Grad Zagreb trebao uplatiti državi.

Grad Zagreb pokrenuo je spor i na Trgovačkom sudu u kojem traži od država povrat uplaćenih sredstava u iznosu od 205 milijuna kuna koje su preplatili od 2008. do 2011. godine, a presuda Visokog upravnog suda može biti važan dokaz u postupku.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply