Grad Zagreb – Ministarstvo financija 1:0

Grad Zagreb – Ministarstvo financija 1:0

Pravna bitka koju Grad Zagreb vodi od 2012. godine sa Ministarstvom financija oko povrata decentraliziranih sredstava u državni proračun, napokon je dobila svoj epilog presudom Visokog upravnog, u korist Grada Zagreba.

–  Ured za financije je dobio odluku Visokog upravnog suda, oko naših sredstava koja za nas nikad nisu bila upitna i to je očekivano. To je samo dokaz da u Hrvatskoj vlada trodioba vlasti i da smo, demokratska zemlja. To ulijeva optimizam. – rekao je Milan Bandić.

Podsjetimo kako je došlo do spora oko decentraliziranih sredstava.

Prije tri godine, tadašnji ministar financija Slavko Linić Zagrebu je zaprijetio da će zbog nezakonitog korištenja decentraliziranih sredstava blokirati gradski proračun kako bi naplatio 337 milijuna kuna. Riječ je o novcu za decentralizirane funkcije, odnosno za školstvo, vatrogasce i bolnice, koji je, po mišljenju tadašnjeg ministra, Grad Zagreb trebao uplatiti državi.

Grad Zagreb pokrenuo je spor i na Trgovačkom sudu u kojem traži od država povrat uplaćenih sredstava u iznosu od 205 milijuna kuna koje su preplatili od 2008. do 2011. godine, a presuda Visokog upravnog suda može biti važan dokaz u postupku.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR / HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply