Biciklistički maraton sjećanja na poginule kornatske vatrogasce

Biciklistički maraton sjećanja na poginule kornatske vatrogasce

Preko 70 biciklista iz cijele Hrvatske od kojih je polovica vatrogasaca, u 3 dana će voziti trasu dugu gotovo 400 kilometara od Zagreba do Vodica u spomen na dvanaest izgubljenih života koji su 2007. poginuli u Kornatskoj tragediji. Nakon minute šutnje za preminule članove i kolege, početak 2. Biciklističkog maratona za kornatske vatrogasce, jutros je ispred Arene Zagreb označio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Zahvalivši se organizatorima na trudu i poželjevši biciklistima sretan put, gradonačelnik je naglasio kako ovaj maraton veže sjever i jug te kako je od izuzetne važnosti davati počast onima koji su se uvijek spremni žrtvovati obranu drugih. Ne postoji plemenitiji poziv od onoga kojem su se odazvali poginuli heroji, neka vas putem čuva Sveti Florijan, zaštitnik vatrogasaca, i neka je slava onima koji sebe i svoj život daruju bližnjem – rekao je gradonačelnik.

Kornatska tragedija počela je padati u zaborav, a to nikako ne smijemo dozvoliti. Ovaj maraton, koji se vozi kroz pola Hrvatske i ujedinjuje vatrogasna i biciklistička društva iz čak 6 županija, odličan je način da se prisjećamo naših izgubljenih suboraca i odamo počast onima koji se žrtvuju za domovinu –  izjavio je Hrvoje Čižmek, predsjednik DVD Sesvetski Kraljevec.

Članovi vatrogasnog društva DVD Sesvetski Kraljevec i Biciklističkog kluba Sutla danas će prijeći trasu od 120 kilometara do Slunja. Sutra  prelaze trasu od 185 kilometara od Slunja do Zadra, dok prekosutra voze posljednju trasu do Vodica.
U nedjelju će prisustvovati protokolu u sjećanje na žrtve i polaganju vijenaca na lokalno groblje, a zatim će se uputiti na otok Veliki Kornat te prisustvovati polaganju vijenaca kod spomen križeva.

Tekst: Zagreb.hr

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply