Humanitarna pomoć Grada Zagreba obitelji Lendl, za Svjetski dan humanosti

Humanitarna pomoć Grada Zagreba obitelji Lendl, za Svjetski dan humanosti

Humanitarnom pomoći potrebitoj zagrebačkoj obitelji Lendl, danas je u organizaciji Grada Zagreba u suradnji s Crvenim križem Grada obilježen Svjetski dan humanosti što su ga 2008. proglasili Ujedinjeni narodi s ciljem jačanja svijesti o važnosti humanitarnih aktivnosti.

Saslušavši probleme s kojima se susreće samohrana majka s dvije kćeri od kojih je jedna 100 postotni invalid i uz to boluje od više teških bolesti, a druga je studentica, gradonačelnik je napomenuo da u Zagrebu živi 448 obitelji sa sličnim problemima. Naime, riječ je o obiteljima s njegovateljskim statusom koje zbog trenutnih propisa ne mogu ostvarivati ostala prava u sustavu socijalne skrbi.

Kako bi interventno pomogao obitelji Lendl, gradonačelnik je najavio da će im Grad pomoći u podmirivanju dugova na ime režija, te da će majka – njegovateljica imati pravo na besplatni gradski prijevoz. Najavio je, također, analizu socijalnog statusa svih njegovateljskih obitelji u Zagrebu kako bi se onima koji su u teškoj situaciji izišlo u susret na najbolji mogući način.

– Ovo su situacije u kojima čovjek mora biti dostojanstven i human – zaključio je gradonačelnik najavivši da će već na jesen predložiti izmjene postojeće Odluke o socijalnoj skrbi kojima bi se osiguralo ostvarivanje prava na razini grada upravo najranjivijim skupinama sugrađana.

Potrebite zagrebačke obitelji imaju pomoć i od Caritasa koji je uz pomoć dobrih ljudi za obitelj Lendl prikupio neophodnu pomoć u hrani i higijenskim potrepštinama. A i ubuduće će ova, kao i druge potrebite obitelji imati pomoć u gradskim socijalnim dućanima.

Tekst: Zagreb.hr

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply