Gradonačelnik Bandić na proslavi blagdana Velike Gospe u Sinju

Gradonačelnik Bandić na proslavi blagdana Velike Gospe u Sinju

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sudjelovao je u procesiji i prisustvovao misnom slavlju  na proslavi blagdana Velike Gospe u Sinju. Uz gradonačelnika Bandića procesiji i misnom slavlju prisustvovali su Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, Miodrag Demo, kordinator zagrebačkog Gradskog ureda za branitelje, pukovnik i invalid Domovinskog rata, te Ana-Marija Bujas Čelan, predsjednica zagrebačke podružnice stranke 365 Bandić Milan.

Tradicionalno će svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije – Veliku Gospu, gradonačelnik Bandić zajedno sa sugrađanima, proslaviti u svetištu Majke Božje Remetske u zagrebačkim Remetama, jednoj od najstarijih zagrebačkih bazilika posvećenih Majci Božjoj. Misno slavlje će u 18 sati predvoditi pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško.

Blagdanska procesija u povodu svetkovine Velike Gospe krenula je u subotu prijepodne ispred crkve Gospe sinjske, a sliku Gospe sinjske u procesiji nosili su sinjski alkari.

Procesiju je predvodio nadbiskup zagrebački i izaslanik Pape Franje kardinal Josip Bozanić, koji je predvodio i misno slavlje po završetku procesije.

U procesiji u Sinju sudjelovalo je nekoliko desetaka tisuća vjernika, a po nekim informacijama bilo ih je nazočno gotovo 100.000. Sinjani su rekli kako se ne sjećaju da je ikada na blagdan Velike Gospe bio nazočan toliko velik broj vjernika.

Krećući se sinjskim ulicama, sudionici procesije pjavali su pjesme u slavu Gospe sinjske. To pjevanje povremeno je prekidano porukama preko razglasa, u kojima se među ostalima čuje: “Danas smo postali opasnost sami sebi jer smo međusobno posvađani i podijeljeni”, “Gospe sinjska oslobodi nas pošasti bijele kuge”.

U procesiji u Sinju sudjelovao je i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko,a svečanom misnom slavlju nazočila je i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

Svetkovina Velike Gospe u Sinju ove je godine u znaku 300. obljetnice slavne pobjede šačice kršćanske vojske nad premoćnom turskom vojnom silom pod Sinjem posredovanjem Gospe, 15. kolovoza 1715. godine.

Tekst: HINA/ZNA.HR

Foto: HINA/Mario STRMOTIC

 

Leave a Reply