Mimohod spreman, ministar Kotromanović poziva građane da podupru pobjedničku vojsku

Mimohod spreman, ministar Kotromanović poziva građane da podupru pobjedničku vojsku

Svečani vojni mimohod, kojim ce Hrvatska u utorak obilježiti 20 godišnjicu akcije Oluja, potpuno je spreman, pokazala je nedjeljna generalna proba u Zagrebu koju nije omeo ni snažan pljusak koji se predvečer spustio na grad.

Vojnici i policajci, borbena vozila, tenkovi, u koloni dužoj od četiri kilometra prolazili su Vukovarskom ulicom gotovo sat i pol, na potezu od Držićeve do Savske.

Zadovoljstvo viđenim za Hinu je potvrdio ministar obrane Ante Kotormanović.

“Bilo je dobro, vidio sam jake vojnike, čvrsta, odlučna lica, sve je prošlo u najboljem redu”, izjavio je Kotromanović, pozvavši građane da dođu na mimohod u utorak.

“Veliko finale očekujemo u utorak, pozivam sve građane da dođu i podupru pobjedničku vojsku koja je to zaslužila”, poručio je ministar.

‘Priznao’ je da svaku obljetnicu Oluje emotivno proživljava, dvadesetu posebno.

Uvijek sam “nervozan” kad se radi o Oluji, ali ovo je posebna prigoda, 20 godina, zato pozivam građane, radi svih poginulih, naših (Andrija) Matijaša – Pauka, (Damira) Tomljenovića- Gavrana, u čast njih, u čast naše pobjede, ali i generala Ante Gotovine koji je oslobođen, naglasio je ministar.

Generalnu probu pratili su brojni građani kojih se posebno dojmilo dizanje 20-metarske ‘kninske’ zastave na kran pored pozornice rezervirane za visoke uzvanike.

Ganutost i ponos čitao im se na licima, neki su i zaplakali dok se zastava visoko vijorila nad križanjem Vukovarske i Ulice Hrvatske bratske zajednice.

Svečani mimohod formalno počinje odobrenjem ‘Neka mimohod krene!’ koji izgovara predsjednice Republike i vrhovna vojna zapovjednica.

Nebo iznad Zagreba potom nadlijeću migovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji i ‘zatvaraju’ mimohod.

Potom slijedi mimohod pješačkih postrojbi, jedni za drugima prolaze zastave ratnih postrojbi, ratni invalidi, dragovoljci, povijesne postrojbe u živopisnim uniformama.

Iza njih ide hrvatska vojna budućnost – kadeti te pripadnici legendarnih gardijskih brigada, na čelu s Tigrovima, brigada koje su bile okosnica hrvatske pobjede u Domovinskom ratu.

Tu su i pripadnici specijalnih te operativnih civilnih snaga poput Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatskog Crvenog križa (HCK), Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Građanstvu je posebno atraktivan dio u kojem nastupaju letačke snage, među njima i Krila oluje koja su u nedjelju oduševila manevrima iz svog programa.

Pod snažnim pljuskom Vukovarskom su prošle i motorizirane oklopne postrojbe, među kojima su dvije haubice od po 50 tona, ali i Patrie, tenkovi M-84, terenska borbena vozila, razna plovila, motocikli i druga vozila i sredstva.

S Nacionalne i sveučilišne knjižnice spustili su se pripadnici specijalnih postrojbi, a ‘specijalci’ su pokazali i atraktivnu vježbu izlačenja.

Svečani mimohod prati i umjetnički program koji započinje hrvatskom himnom ‘Lijepa naša’ koju pjevaju Riječanka Mia Negovetić (13) i Klapa Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Denis CERIĆ

Leave a Reply