MILAN BANDIĆ: Zagreb će sudjelovati na EXPO u Milanu!

MILAN BANDIĆ: Zagreb će sudjelovati na EXPO u Milanu!

– Danas delegacija Grada Zagreba ide u Milano i može se dogoditi da Hrvatska dijelom bude sa Gradom Zagrebom na EXPO-u! Eto tko je uporan isplati se, za tri tjedna ćemo najvjerojatnije biti u Milanu. Zamislite Zagreb na EXPO-u, sve ostalo ćete saznati na vrijeme! Nema predaje! – rekao je gradonačelnik Milan Bandić na Trgu bana Josipa Jelačića u društvu gradonačelnika Grada Petrinje Darinka Dumbovića koji zajedno sa svojim sugrađanima predstavljaju svoj grad i manifestaciju Lovrenčevo koja će se u narednih 10 dana održati u Petrinji.

Hrvatska ove godine neće sudjelovati na Svjetskoj izložbi EXPO u Milanu jer je Vlada RH prošle godine odustala od EXPO-a, a kao razlog je navela velike troškove koje su uzrokovale poplave!  Hrvatska je trebala platiti participaciju 1,7 milijuna eura, a Talijani su izašli u susret i nudili su popust za sudjelovanje od 500 000 eura. Međutim Vlada je i tu ponudu odbila. Tada se uključuju u cijelu priču oko EXPO-a Grad Zagreb i gradonačelnik Milan Bandić, međutim niti nakon nekoliko pisama koje je Grad Zagreb poslao premijeru Milanoviću u kojem traže odobrenje da preuzmu od Vlade RH organizaciju i financiranje, Vlada RH i premijer Milanović se nisu oglasili.

Gradonačelnik Milan Bandić bio je u Milanu 18. srpnja susreo se s predstavnicima Moliških Hrvata i hrvatske manjine u Italiji. Tom prilikom potpisan je Sporazum o suradnji, između grada Zagreba i regije Molise. Sporazum su potpisali gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i predsjednik Regije Molise Paulo Di Laura Frattura, kako bi omoguićili jačanje veza Zagreba s Moliškim Hrvatima koji kroz niz institucija i udruga održavaju hrvatski jezik, tradiciju i kulturu. Zanimljivo je da je prigodna svečanost održana u Talijanskom paviljonu na Svjetskoj izložbi Expo 2015.

 

Tekst/Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply