Mrak Taritaš i Bandić obišli zagrebački Sektor za legalizaciju

Mrak Taritaš i Bandić obišli zagrebački Sektor za legalizaciju

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zadovoljni su s više od 60 posto pravomoćnih rješenja za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata, koje je dosad obradio Sektor za legalizaciju Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Nakon što je u četvrtak s gradonačelnikom obišla prostor Sektora za legalizaciju, ministrica Mrak Taritaš je podsjetila kako je prošlo nešto više od dvije godine od kada su predani zahtjevi za legalizacijom, kojih je u Zagrebu predano nešto više od 91.000.

Napomenula je kako je do prije godinu i pol dana Grad po pitanju legalizacije stajao dosta loše, ali se situacija popravila pa je Zagreb do sada riješio svojih više od 60 posto pravomoćnih rješenja, čime je 60.000 građana dobilo rješenje za legalizaciju. Zahtjevi koji su ostali za riješiti su nepotpuni, dodala je i pohvalila rad Gradskog ureda kao odlično organiziran.

Mrak Taritaš je rekla kako je po pitanju legalizacije bespravno sagrađenih objekata, kada se promatra cijela Hrvatska, Zagreb “povukao” veliki dio posla, kao i neki drugi gradovi i županije. “Možemo biti ponosni na Hrvatsku, koja u ovom trenutku ima više od 40 posto pravomoćnih rješenja za legalizaciju, a bez grada Zagreba ta brojka ne bi izgledala tako”, poručila je.

Gradonačelnik Bandić istaknuo je kako ljudi koji traže legalizaciju nisu sirotinja, nego “oni koji imaju manje i kojima je to jedini problem”. Podsjetio je kako je nakon izbora 2013. smanjen komunalni doprinos i da se na taj način ljude motiviralo da se prijave za legalizaciju.

Pozvao je sve one koji do sada nisu predali rješenja za legalizacijom da to učine, pa će se i njima izaći u susret po tom pitanju i na taj im se način vratiti dostojanstvo “da konačno budu svoji na svome”.

Bandić je zahvalio ministrici na izradi zakona koji je omogućio legalizaciju bespravno sagrađenih objekata, kao i zastupnicima u Gradskoj skupštini koji su nakon izbora 2013. digli ruke za smanjenje komunalnog doprinosa. Tako danas imamo riješeno oko dvije trećine predmeta za legalizaciju i do Nove godine radit će se na tome da svi zahtjevi budu riješeni, kazao je.

Bandić je u šali pozvao ministricu da izmisli neki novi posao za zaposlene u Gradskom uredu jer uskoro, kada završe sve predmete, neće imati što raditi.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

 

Leave a Reply