Otvorena izložba o 90 godina zagrebačkog Zoološkog vrta

Otvorena izložba o 90 godina zagrebačkog Zoološkog vrta

Izložba “Zoološki vrt u Zagrebu 1925-2015”, koja posjetitelje uz pomoć fotografija, dokumentacije i novinskih članaka vodi kroz devedeset godina dugu povijest zagrebačkog zoološkog vrta, otvorena je u četvrtak u Muzeju grada Zagreba.

Zoološki vrt je apsolutno živo mjesto, pa je i izložba morala biti živa, vizualno, likovno i tematski zanimljiva, rekla je autorica koncepcije izložbe Željka Kolveshi. Željela sam da bude zanimljiva svima jer računamo na barem tri generacije koje imaju neka svoja iskustva sa zagrebačkim zoološkim vrtom, dodala je.

Po njezinim riječima, kroz izložbu o zoološkom vrtu prati se suživot životinja i ljudi, životinja i njihovih timaritelja, posjetitelja, upravitelja odgovornih za funkcioniranje vrta te njihovih brojnih suradnika zahvaljujući kojima se vrt stalno osuvremenjivao.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako je Zoološki vrt zaštitni znak Zagreba, kao i Jelačić plac, zgrada HNK ili katedrala, a po broju posjetitelja čak je šesta turistička destinacija u Hrvatskoj.

Izložba svjedoči o dugoj povijesti Zagreba i Zoološkog vrta, za čiju smo rekonstrukciju iz europskih fondova povukli najviše sredstava, pet milijuna eura, rekao je Bandić, predloživši da se, nakon rekonstrukcije vrta, izložba iz Muzeja grada Zagreba za stalno postavi u Maksimiru.

Ravnatelj Muzeja grada Zagreba Vinko Ivić rekao je kako ta izložba slijedi koncepciju tog gornjogradskog muzeja koji “kroz brojne projekte tematizira sadržaje zagrebačke provenijencije”. To je rezultat sustavnog i studioznog rada, a pristigla je kao “najljepša rođendanska čestitka zagrebačkom zoološkom vrtu”, ocijenio je.

Izložba prikazuje različite faze razvoja zoološkog vrta, prostorna, građevinska i arhitektonska uređenja od osnutka do danas, a podsjeća i na neke od najpopularnijih žitelja vrta i glavne protagoniste starih razglednica i fotografija, poput majmuna Štefeka, žirafa, slonova, sjevernih medvjeda, morskih lavova.

Putem isječaka iz dnevnog tiska saznaje se kako su egzotične životinje dolazile u Zagreb i kako im se pripremao životni okoliš, dok desetak arhivskih dokumentarnih filmova oživljava ambijent, atmosferu i život u Zoološkom vrtu.

Muzej grada Zagreba izložbu je pripremio na temelju istraživanja izvorne arhivske građe te opsežne fotodokumentacije profesionalnih fotografa i amatera, a u suradnji sa srodnim ustanovama i zagrebačkim ZOO-om.

U vrijeme kada ga je Mijo pl. Filipović osnovao, krajem lipnja prije devedeset godina na prostoru Labuđeg otoka, taj se zoološki vrt još nazivao vrtićem – imao je samo pet životinja, tri lisice i dvije šumske sove. Uz pomoć donacija imućnih građana uskoro je imao 320 životinja, proširen je na kopneni dio i od tada se prostire na sedam hektara.

Zagrebački zoološki vrt prepoznatljiv je i po mnogim arhitektonskim i skulptorskim djelima, koji su danas povijesna i kulturna baština. Jedno od najpoznatijih je most s četiri kamena lava, na samom ulazu nalazi se nekadašnja nastamba medvjeda i vukova, tzv. začarani dvor, a u vrtu se mogu razgledati i skulpture Egipćana visoke pet metara, te “Napuljski ribar” koji peca uz obalu jezera.

Izložena je i karikatura “Orpheus Filipović”, sa životinjama koje plaču jer nemaju adekvatan smještaj, a koja je inicijalno potaknula postavljanje izložbe prije nekoliko godina. Riječ je o djelu Mencija Klementa Crnčića nastalom s ciljem sakupljanja sredstava za Zoološki vrt, koje je bilo izlagano samo jedan dan, odnosno koliko je trajala humanitarna priredba.

Izložba će biti otvorena do 31. listopada.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Daniel KASAP

Leave a Reply