Gradonačelnik Bandić primio sudionike Međunarodne smotre folklora

Gradonačelnik Bandić primio sudionike Međunarodne smotre folklora

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić primio je sudionike ovogodišnje Međunarodne smotre folklora koji su u Zagreb došli sa svih strana svijeta, od Kurdistana do Perua, poručivši im da nastave njegovati tradicijsku kulturu kao garanciju očuvanja nacionalnog identiteta.

“Nemojte se umoriti da svake godine pokazujete tradicionalne kulture i običaje svojih krajeva. Smotra folklora je potrebna jer sve dok je tradicijske kulture, običaja i jezika bit će i nacionalnog identiteta”, rekao je Bandić na primanju u gornjogradskoj palači Dverce, gdje je folklorašima uručio zahvalnice.

Zorica Vitez, umjetnička ravnateljica Smotre, koja završava u nedjelju, zahvalila je sudionicima što su se odazvali pozivu, putovali i nastupali u Zagrebu po najvećim vrućinama, najavivši da ta manifestacija iduće godine slavi svoju 50. obljetnicu. Podsjetila je kako je glavni program bio posvećen Dubrovačko-neretvanskoj županiji, na koji su se nadovezale baštine šireg Mediterana i Europe koje imaju srodnu tradiciju.

Na smotri sudjeluju folkloraši iz Njemačke, Portugala, Francuske, Španjolske, hrvatski iseljenici iz Kanade te ansambli iz Iraka (Kurdistana), Kosova i Perua te iz cijele Hrvatske.

Proteklih pet dana, osim scenskih nastupa održavali su se radionice, koncerti i izložba u Etnografskom muzeju o glazbalima, nakitu, proizvodnji svile i odijevanju na dubrovačkom području.

U nedjelju će se održati još koncert pasionskih pučkih napjeva župa Neretvanskog dekanata, te nastupi na Trgu bana Jelačića i Gradecu, gdje će kasno navečer uslijediti i tradicionalna plesna radionica “Plešite s nama”.

Tekst:  HINA

Foto: HINA/Denis CERIĆ

Leave a Reply