MUO: Umirovljenica iz Zagreba desettisućita posjetiteljica izložbe Herman Bollé

MUO: Umirovljenica iz Zagreba desettisućita posjetiteljica izložbe Herman Bollé

Muzej za umjetnost i obrt u pratnji prijateljice posjetila umirovljenica iz Zagreba gospođa Zdravka Ledić ( po struci injženjer kemije koja je dugi niz godina radila u Plivi ) kao desettisućita posjetiteljica izložbe Herman Bollé: graditelj hrvatske metropole.

Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO, čestitao je dobitnici te joj uručio katalog izložbe Herman Bolle: graditelj hrvatske metropole te besplatnu godišnju ulaznicu za sve MUO izložbe u 2016. te ju pozvao da uživa u razgledu ove jedinstvene izložbe. Gospođa Zdravka Ledić vidno razdragana ovom nagradom  posebno je istaknula da redovito prati program Muzeja za umjetnost i obrt te  da će i dalje s velikim zadovoljstvom posjećivati izložbe ovog muzeja.

Podsjetimo, izložba Herman Bollé: graditelj hrvatske metropole, koja ostaje otvorena do 23.kolovoza, veliki je doprinos sagledavanju opusa jednog  od najvažnijih hrvatskih arhitekata kraja 19. i početka 20. stoljeća. Građevinama koje je projektirao, kao i djelatnošću na polju umjetničkog obrta znatno je pridonio preobrazbi Zagreba u modernu srednjoeuropsku metropolu. Naime, monumentalni Zagreb 19. stoljeća velikim je dijelom njegovo djelo. Gradom dominiraju njegovi tornjevi zagrebačke katedrale te franjevačke, grkokatoličke, pravoslavne i evangeličke crkve. Jednako tako, mnoge su ključne nacionalne institucije toga doba udomljene u zgradama koje je projektirao: Muzej za umjetnost i obrt i Obrtna škola na Trgu maršala Tita, današnja Ekonomska škola (ranije Učiteljska škola) u Medulićevoj, Knjižnica HAZU na Strossmayerovom trgu, djelomično i sama palača Akademije i druge. Najvažnije njegovo djelo u Zagrebu i kompleks koji čini ovaj grad važnim centrom europske arhitekture 19. stoljeća, bez ikakve je sumnje arhitektonski okvir mirogojskog groblja. Niti mnogo veći srednjoeuropski gradovi toga doba poput Beča, Budimpešte ili Praga nisu uspjeli sagraditi tako monumentalno posljednje počivalište svojih sugrađana.

Leave a Reply