Zagrebački SDP umjesto fontana traži vodovod za Brezovicu i Sesvete

Zagrebački SDP umjesto fontana traži vodovod za Brezovicu i Sesvete

Predsjednik zagrebačkog SDP-a i potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić najavio je u utorak da će SDP na idućoj skupštinskoj sjednici podnijeti amandman na prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o rebalansu gradskog proračuna u kojem će tražiti da se umjesto izgradnje novih fontana na livadi u Ulici Hrvatske bratske zajednice izgradi vodovod za stanovnike Brezovice i Sesveta.

“Rebalans gradskog proračuna je prilično tehnički, izuzev jedne stvari – izgradnje novih fontana, što je ‘šaka u oko’ u vrijeme dok građani prigradskih zagrebačkih naselja Brezovice i Sesveta nemaju niti vodovod”, istaknuo je Bernardić na konferenciji za novinare.

U 21. stoljeću svi građani Zagreba koji plaćaju porez i prirez moraju imati pravo na pitku vodu, poručio je Bernardić i najavio da inače SDP neće podržati rebalans proračuna.

Upozorio je da u Zagrebu uz nedostatak investicija i poticaja za poduzetnike nema ni novaca iz EU fondova, jer je povlačenje tih sredstava za gradsko vodstvo nerješiv zadatak “kao potraga za Higgsovim bozonom”.

Svega 4,5 milijuna kuna je Grad lani povukao iz EU fondova i to zahvaljujući Zoološkom vrtu, dvjema-trima školama i udrugama civilnog društva.

“Dok su novci iz EU fondova u mnogim hrvatskim općinama i gradovima skoro do 50 posto financiranja, u Zagrebu je to manje od 0,5 promila”, upozorava Bernardić.

Iz izvršenja i rebalansa proračuna i dostupnih financijskih podataka vidljivo je da Zagreb stabilno i uravnoteženo pada po stopi od 8 posto godišnje. Prihodi se smanjuju, na uštrb toga režu se investicije i smanjuje potrošnja, pa u proračunu nema niti jedne strateške investicije, navodi predsjednik gradskog SDP-a.

Komunalni doprinos, koji je dobar pokazatelj investicija, pao je prošle godine za 35 posto, a ove godine još dodatnih 13 posto. Za poticanje poduzetništva izdvaja se manje od promila proračuna, sa čime se ne može očekivati rast zagrebačkog gospodarstva, istaknuo je Bernardić.

Također je upozorio da će zbog “izmjena izmjena radi izmjena GUP-a” građani još godinu dana čekati na legaliziranje nekretnina, kao i na neriješeno pitanje Centra za gospodarenje otpadom, nedovoljnog broja “zelenih otoka” i neadekvatnu naplatu odvoza otpada.

Leave a Reply