Nacionalni Dan Tesle u Ozlju i Karlovcu: „Teslinom svjetlošću tragovima Slave Raškaj“

Nacionalni Dan Tesle u Ozlju i Karlovcu: „Teslinom svjetlošću tragovima Slave Raškaj“

Nacionalni dan Nikole Tesle u petak, 10.7.u 18:30 / Stari grad Ozalj/ Zavičajni muzej Ozalj

„Teslinom svjetlošću tragovima Slave Raškaj“ povezujemo osobitu baštinu gradova obuhvaćenih CRO Tesla Tour, prva hrvatska turistička ruta inspirirana Teslom, u okviru projekta Teslin svijet na inicijativu Centra Novi svijet-KA Urbani i suradnici: Zagrebinfo, Free Dance Karlovac, Slobodna škola, Zagrebački plesni centar. Ozalj, grad koji svojom ljepotom pogleda, poticaja, šetnica, osebujnih ljudi koji su obilježili povijest grada te prijestolnica akvarela, kao ključna točka dijela rute nazvane: Dolina svjetla i vode ( Zagreb-Karlovac-Ozalj) postaje ove godine trajna polazišna točka svih budućih inspiracija.

PlakatportalU gradu otvorenom ljudima , u gradu umjetnosti, povijesti i tradicije, prošetat ćemo šetnicom Slave Raškaj, zaustaviti se na točkama na kojima su nastajali najljepši Slavini motivi, potaknuti važnost kretanja i zdravog života koje je Tesla promovirao cijeli život te naglasiti važnost poticajne zajednice kao uvjeta da svaki čovjek, bez obzira što mu priroda podarila, može dati najbolje od sebe.Svjetlost i voda ključni su poticaj rada kako Slave Raškaj tako i Nikole Tesle. Priroda im je bilo „pogonsko gorivo“. Posebno iznenađenje su Slavini motivi postavljeni na ključnim točkama, posebno pripremljen umjetnički doživljaj kojim nas vodi gospođa Zdenka Stupić, ravnateljica Knjižnice Ivana Belostenca Ozalj. Munjarom Ozalj, s potpisom Bollea i Teslinim principom stvaranja struje provest će nas Marijan Bezjak, dipl. ing.

Tematsku večer po povratku na Stari grad Ozalj s pogledom na kanjon Kupe posebno će obogatiti predavanja Stjepana Bezjaka, ravnatelja Zavičajnog muzeja Ozalj te Stjepana Lipšinića, d.i.a., ovlašteogi arhitekta, autora idejnog rješenja Centra Nikola Tesla u Karlovcu koji će govoriti o važnosti poveznica Tesle i karovačkog i ozaljskog kraja. Kompletnu rutu i uvod u kreativno-znanstvenu večer otvorit će gradonačelnica Ozlja, gospođa Gordana Lipšinić. Posebni gosti večeri su članovi Sekcije nordijskog hodanja pri Matici umirovljenika u Karlovcu te drugi gosti. Večer će biti posebno oplemenjena gastronomskim novitetom restorana Žganjer, inspirirano Teslom jer upravo je Tesla zagovarao način ishrane, uz redovito kretanje, kao glavni pokretač uma.

Istovremeno se u Karlovcu, u izlozima Paviljona Katzler, nalazi izložba u sklopu obilježavanja Nacionalnog dana Nikole Tesle te poticanja važnosti sinergije Zagreba, Karlovca i Ozlja u promicanju turističke rute inspirirane Teslom te vidljivosti i promocije kontinentlne Hrvatske koje je ovim projektom  definirana kao Dolina svjetla i vode. Na sam Nacionalni Dan Tesle upravo će Dolina svjetla i vode otvoriti prvu hrvatsku turističku platformu www.e-tesla.org.

Spoj umjetnosti i znanosti nisu slučajni. U kraju u kojem je bogatstvo prirodnih resursa najveći potencijal a svjetlo i voda dosegli svoj vrhunac, kroz snagu umjetnosti i poticaj znanosti, europska pa i svjetska prednost nisu upitne. Projektom Teslin svijet ide se upravo ka tom cilju- poticanje lokalne zajednice na kreativne pomake i naglašavanje komparativnih prednosti za što održiviji razvoj turističke i kulturne ponude.

Kompletne detalje rute možete vidjeti OVDJE

Foto: Ladislav FURAČ

Leave a Reply