Hitna služba u Zagrebu nema puno intervencija zbog vrućine

Hitna služba u Zagrebu nema puno intervencija zbog vrućine

Unatoč visokim temperaturama već od ranog jutra, zagrebačka hitna služba u utorak tijekom prijepodneva nije zabilježila pojačani priljev pacijenta zbog zdravstvenih tegoba uzrokovanih vrućinom, što pokazuje da se građani pridržavaju preporučenih mjera zaštite od toplinskog udara koji je ovih dana zahvatio Hrvatsku.

Voditelj smjene u zagrebačkom Zavodu za hitnu medicinu Mladen Hron izjavio je Hini da se, od ukupnog broja intervencija hitne službe u posljednja 24 sata, samo 8,5 posto odnosilo na zdravstvene poteškoće povezane s vrućinom, što je manje u odnosu na neka prijašnja razdoblja velikih vrućina u Zagrebu.

Očito je da se ljudi pridržavaju upozorenja, što je posebno važno za rizične skupine kao što su osobe s kardiovaskularnim i drugim kroničnim bolestima, trudnice i djecu, te osobe starije od 65 godina, kaže Hron.

Uz poznatu preporuku građanima da se ne izlažu suncu između 10 i 17 sati, važno je piti puno tekućine, između 2 i 2,5 litre dnevno, jesti laganu hranu i zaštititi se laganom odjećom, te kapom ili šeširom. Kronični bolesnici trebaju voditi računa da redovito uzimaju svoje terapije.

Starije osobe, uz pridržavanje uputa o liječenju, trebale bi učestalije kontrolirati krvni tlak, a u slučaju pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije, suhoće ustiju i kože, trebaju se hitno javiti izabranom doktoru obiteljske medicine ili najbližoj hitnoj pomoći, preporuka je Referentnog centra Ministarstva zdravlja za zaštitu zdravlja starijih osoba pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Ako je to moguće, starije osobe trebaju zadržati naviku kretanja, i to isključivo po prirodi u jutarnjim i večernjim satima, a dok traju visoke vrućine članovima njihovih obitelji i prijateljima preporučuje se da ih učestalije kontaktiraju.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply