Opijatska ovisnost u Zagrebu pod kontrolom; sve manje heroinskih ovisnika

Opijatska ovisnost u Zagrebu pod kontrolom; sve manje heroinskih ovisnika

U zadnjih deset godina opijatska ovisnost u Gradu Zagrebu stavljena je pod kontrolu, a europski trend smanjivanja broja heroinskih ovisnika prisutan je i u Hrvatskoj, koja ima jedan od najboljih modela liječenja ovisnika o drogama u Europi, istaknuto je na okruglom stolu održanom u četvrtak na Klinici za psihijatriju Vrapče, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama.

Velik značaj u tome ima resocijalizacija ovisnika, u kojoj u Zagrebu sudjeluje javna uprava, zdravstvene ustanove i organizacije civilnog društva, poput Kršćanskog centra za pomoć i rehabilitaciju ovisnika i obitelji “Stijena”, čiji su predstavnici sudjelovali na skupu, simbolično nazvanom “Povezani za isti cilj”.

Iako je prestala “opijatska epidemija”, psihijatar Klinike u Vrapču Ante Bagarić istaknuo je kako je “ovisnost o opijatima i dalje jedan od najvećih svjetskih problema, a procjene govore da će oko 200 milijuna ljudi ove godine uzeti neku od ilegalnih droga”.

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj trenutačno oko 15.000 ovisnika o opijatima, od kojih je polovina uključena u programe liječenja. Po uključenosti ovisnika u programe liječenja, Hrvatska ima jedan od najboljih europskih i svjetskih rezultata, istaknuo je Bagarić.

Samo u Klinici Vrapče od 1996. liječilo se oko 4000 ovisnika, a unatoč tomu što su ovisnici često recidivisti, oko tisuću ih je sasvim izliječeno. Ovisnici često obolijevaju od psihoza pa se njihovu liječenju pristupa dualnim tretmanima, istaknuto je.

Danica Romac, psihijatrica iz Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, istaknula je vrlo dobre rezultate liječenja ovisnika o opijatima u Zagrebu zahvaljujući suradnji zdravstvenih institucija i izvanbolničkog liječenja.

“Sve je manje novopridošlih opijatskih ovisnika. Prošle godine imali smo ih 17, a prije devet godina oko 300. To je velik učinak”, rekla je Romac, istaknuvši važnost multidisciplinarnog pristupa psihijatara, psihologa i socijalnih radnika koji u Gradu Zagrebu pomažu ovisnicima u apstinenciji i oporavku. Pročelnica Ureda za zdravstvo Grada Zagreba Mirna Šitum istaknula je kako Grad Zagreb, trenutačno jedini u Hrvatskoj, ima program prilagođavanja ovisnika resocijalizaciji još u tijeku hospitalnog liječenja.

“Uspjeli smo sugerirati da se to uvrsti i u nacionalnu strategiju u svim zdravstvenim institucijama u Hrvatskoj. Imamo izvrsnu suradnju bolničkih liječnika s udrugama civilnog društva, poput udruge Stijena koja pomaže u rehabilitaciji ovisnika – od bolnice do civilnog života. Nadamo se da će to zaživjeti u cijeloj Hrvatskoj”, rekla je Šitum.

Prema zadnjem izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je 2013. bilo 7857 osoba liječenih od ovisnosti, od čega od ovisnosti opijatskog tipa 6315. Prvi put liječenih je 1128, od kojih su 24 posto bili heroinski ovisnici, što pokazuje trend smanjivanja heroinskih ovisnika, kakav je i u ostalim zemljama zapadne Europe.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply