Umrla Marija Braut ( Celje, 1929. -Zagreb 2015.)

Umrla Marija Braut ( Celje, 1929. -Zagreb 2015.)

U 86. godini umrla je Marija Braut, poznata fotografkinja i nasljednica slavne zagrebačke škole fotografije.

Marija Braut, dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, među kojima i nagrade Grada Zagreba. Posljednju veliku izložbu – “Nepoznati Zagreb Marije Braut” imala je prije godinu dana u Umjetničkom paviljonu. Bilo je izloženo stotinjak crno-bijelih fotografija Zagreba kakav pamte starije generacije.

Marija Braut  rođena je 1929. u Celju, a od 1941. je živjela u Zagrebu, fotografijom se počela baviti u atelijeru Toše Dabca potkraj 1960-ih godina.

Prvu je izložbu imala 1969. godine zajedno s Petrom Dabcem. Radila je u Galerijama grada Zagreba, današnjem Muzeju suvremene umjetnosti, za koji je snimala za kataloge te portrete umjetnika. Od 1972. radi kao samostalni umjetnik. Surađivala je s Hrvatskim narodnim kazalištem, Zagrebačkim kazalištem mladih, Dramskim kazalištem Gavella, Satiričkim kazalištem Kerempuh i Dubrovačkim ljetnim igrama. Izlagala je na više od stotinu samostalnih i skupnih izložaba. Redovito objavljuje fotografije u novinama i specijaliziranim časopisima.

Fotografije Marije Braut čuvaju se u Muzeju grada Zagreba, Muzeju za umjetnost i obrt, Zagreb, Muzeju suvremene umjetnosti, Zagreb, Hrvatskom državnom arhivu, HAZU teatrologija, Ministarstvu obrane Republike Hrvatske. O  njenom životu i radu snimljen je dokumentarni  film “Marija hoda sama” iz 2009.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply