Bandić predložio djelatnike KB Sveti duh za nagradu Grada Zagreba za 2015.

Bandić predložio djelatnike KB Sveti duh za nagradu Grada Zagreba za 2015.

U Kliničkoj bolnici Sveti Duh označen je u utorak početak provedbe Nacionalnog skrininga na slabovidnost (ambliopiju), kojim pregled vida do četvrte godine života postaje obvezna mjera zdravstvene zaštite u Hrvatskoj.

Pedijatri će od jeseni trogodišnjake na sistematskom pregledu upućivati na obvezan oftalmološki pregled čime se prvo testiranje vidne oštrine pomiče za nekoliko godina, istaknuo je ministar zdravlja Siniša Varga, označivši početak provedbe projekta.

Naime, dosad se prvo obavezno testiranje vida provodilo pri upisu u osnovnu školu. No tada je već prekasno za liječenje ambliopije, najčešće patologije vida u djece, koja se najuspješnije liječi do 7. godine života i završetka razvoja vidnog dijela mozga. Ne liječi li se na vrijeme, slabovidno oko više nikada neće moći povratiti dobar vid. Računa se da će se uvođenjem skrininga pobol od slabovidnosti (ambliopije) u Hrvatskoj smanjiti za 90 posto – s trenutačnih 200.000 osoba na tek 20.000.

“Uvjereni smo da ćemo na ovaj način drastično smanjiti poboljevanje djece te osigurati veću kvalitetu životu u odrasloj dobi“, rekao je ministar te naglasio kako će nakon testiranja djece biti obavješteni i pedijatri kroz sustav e-zdravstva o djeci koju je potrebno dalje dijagnostički i terapijski zbrinjavati.

Povodom početka provedbe projekta, ministar Varga dodijelio je voditeljici Referentnog centra Ministarstva zdravlja za dječju oftamologiju i strabizam Mirjani Bjeloš rješenje za Referentni centar s obzirom da je upravo Sveti duh s partnerima prije četiri godine pokrenuo projekt “Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba“. To je bio najveći takav projekt u oftalmologiji u svjetskim razmjerima, obuhvatio je 15.000 četverogodišnjaka, a ujedno je bio i temelj za uvođenje Nacionalnog skrininga.

Ravnatelj KB Sveti duh Mladen Bušić iznio je podatak o petpostotnoj prevalenciji ambliopije, što znači da u Hrvatskoj postoji oko 200.000 slabovidnih osoba.

Slabovidnost je izlječiva u devedeset posto slučajeva ako se otkrije s četiri i liječi do sedme godine. To znači da bi u Hrvatskoj danas bilo svega dvadesetak tisuća slabovidnih osoba da je ranije postojao skrining u predškolskoj dobi, ustvrdio je Bušić te zahvalio ministru Vargi što je prepoznao značaj ovog najisplativijeg i najunčinkovitijeg probira u medicini uopće i uvrstio ga u program obveznih mjera zdravstvene zaštite djece te time Hrvatsku uvrstio među svega desetak zemalja svijeta koje imaju ovakav program.

Na konferenciji za novinare bio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je izrazio zadovoljstvo što se zagrebački projekt skrininga djece na slabovidnost sada širi na nacionalnu razinu.

Tim KB Sveti duh, koji je pokrenuo zagrebački projekt skrininga, Bandić će predložiti Gradskoj skupštini za Nagradu Grada Zagreba za 2015. godine.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply