Greenway ulaganje u budućnost

Greenway ulaganje u budućnost

U prostoru Tribine grada Zagreba, predstavljena  je završna  studija izvodljivosti projekta Greenway, predstavljanju su nazočili Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije i Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

Projektom se planira izgraditi biciklistička prometnica „GREENWAY“ koja prati tok rijeke Save od granice sa Slovenijom do Lijevog Dubrovčaka ukupne duljine 121,6 km s dodatnom opremom koja uključuje: rasvjetu, punjače za e-bicikle (pedelece), odmorišta, parkirališta, info oznake, brojače prometa. Planira se i uređenje prilaza mostovima kao i uređenje prilaza i spojeva na postojeću biciklističku i cestovnu infrastrukturu.

-Nositelji projekta Greenwaya, biciklističkih staza je grad Zagreb, a Županija je partner u projektu. Ovaj projekt jako je bitan za Zagreb i Zagrebačku županiju, staza počinje u Bregani na samoj granici sa Slovenijom, do Ivanić Grada, u dužini od 121 km. Pola staza nalazi se u Županiji, pola u Zagrebu. Studija izvedivosti pokazala je da projekt ide dalje, sada slijedi lokacijska dozvola, zatim građevinska i radovi mogu započeti, kraj cijelog projekta planira se do 2017. godine. Ovo je vrijedan projekt pridonijet će razvoju kontinentalnog turizam u Hrvatskoj, ali će utjecati i na sigurnost te smanjenje gustoće prometa na postojećim cestama. – rekao je Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije.

Biciklistički promet ima veliki potencijal da doprinese učinkovitom, održivom i zdravijem prijevoznom sustavu.

-Održivi razvoj grada Zagreba podrazumijeva i alternativne oblike prijevoza, u tome biciklizam zauzima važnu poziciju. Nakon 280 km biciklističkih staza u Zagrebu, proširili smo projekt na Županiju, od granice sa Slovenijom, do Ivanić Grada. Ovo je hvale vrijedan projekt za sve stanovnike kojima je bicikl svakodnevno prijevozno sredstvo. – rekao je Milan Bandić.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply