Zoran Predin i Lačni Franz u subotu na krovu MSU-a

Zoran Predin i Lačni Franz u subotu na krovu MSU-a

Kulturno ljeto u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) nastavlja se u subotu navečer koncertom slovenskoga kantautora Zorana Predina i njegova pratećeg sastava Lačni Franz na krovu muzeja, najavljenim kao povratak novovalnim rokerskim korijenima.

Kako se ističe u najavi, Predin će u Zagrebu nastupiti s novim postavom “nikad mlađeg i nikad žešćeg benda” Lačni Franz, a posjetitelje očekuje “vrhunska rock svirka jednog od najboljih autora novog vala čiji je prateći sastav svrstravan u pet najboljih bendova 80-tih godina prošloga stoljeća”.

Predinovo je gostovanje dio programa Ljeto u MSU-u, manifestacije zamišljene kao mjesto susreta kulture, klasične i rokerske, moderne urbane civilizacije i publike izrasle na tradiciji 80-ih. Prošle godine, kulturno ljeto u MSU-u privuklo je deset tisuća posjetitelja.

Program je na platou ispred MSU-a u petak 12. lipnja otvorio Kawasaki 3P, nakon čega je u subotu 20. lipnja na krovu muzeja nastupilo Zabranjeno pušenje. Do kraja programa, svake subote do 18. srpnja, nastupit će još Edo Maajka (4. srpnja), Laibach (11. srpnja) i, za kraj, Električni orgazam.

Ulaznica na koncert ujedno je i ulaznica za projekciju nekog od filmova ciklusa “Best of Metropolis” koji u Dvorani Gorgona prikazuje ponajbolje filmove protekle sezone.

Uz koncert Predina, na programu je nagrađivana francuska komedija “Ruka u ruci”. Ciklus Art kina Metropolis obuhvaća još jednu francusku komediju, “Francuskinje” Audrey Dana, “posvećenu svim licima suvremene francuske žene”, te dva švedska filma, “pomalo mračnu komediju Turist” Rubena Ostlunda o obiteljskom potresu izazvanom nenadanom opasnošću, te film “Stogodišnjak koji je izašao kroz prozor i nestao”, snimljen prema velikom književnom hitu Jonasa Jonassona.

Ulaznica vrijedi i za obilazak izložbe “Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse” o umjetničkoj školi s početka 20. stoljeća i velikanima iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH koji su u njoj stasali.

Izložba predstavlja opuse umjetnika arhitekata i dizajnera iz Slovenije, Hrvatske i BiH koji su se školovali na toj utjecajnoj međunarodnoj školi, prenijevši u ove krajeve njezine avangardne ideje. Bauhaus je početkom 20. stoljeća promijenio poimanje arhitekture, primijenjenog dizajna i vizualne umjetnosti, odredivši današnji izgled mnogih gradova.

Predstavljeni su opusi umjetnika, arhitekata i dizajnera iz Hrvatske i regije, nekadašnjih studenata Bauhausa (Otti Berger, Gustav Bohutinsky, Ivana Tomljenović Meller, August Černigoj, Selman Selmanagić), te radovi njihovih slavnih profesora, Marcela Breuera, Vasilija Kandinskog, Paula Kleea, Hannesa Meyera, Laszla Moholy-Nagya, Oskara Schlemmera.

Tekst/Foto: HINA

Leave a Reply