Otvoren prvi dnevni centar za mlade s motoričkim i intelektualnim poteškoćama

Otvoren prvi dnevni centar za mlade s motoričkim i intelektualnim poteškoćama

U okviru Centra za odgoj i obrazovanje “Slava Raškaj” otvoren je prvi dnevni centar u kojem će boraviti mladi korisnici od 21 do 30 godine života s motoričkim i intelektualnim poteškoćama, te kroz razne rehabilitacijske aktivnosti, i dalje će biti uključeni u programe koji su potrebni za njihov razvoj.

U realizaciji projekta sudjelovali su Ministarstvo socijalne politike i mladih, Grad Zagreb i Državni ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), koji je osigurao stan.

-Meni je drago da smo danas ovdje u ovom partnerstvu i naša ustanova Slava Raškaj koja radi doista jedan značajan posao. Oni rade jedan težak i odgovoran posao sa puno ljubavi koji je nemjerljiv u novcu. Drago mi je da smo ovaj posao odradili zajedno sa Gradom i DUUDI-jem koji je dao stan, koji je 30 ili 40 stan koje smo dobili za osobe s invaliditetom. U uređenju ovog stana sudjelovali su i roditelji djece koji će ovaj stan koristiti. Na ovaj način djeci koja su navršila 21 godinu ovim smo im omogućili prostor da se i dalje mogu baviti svojim aktivnostima i edukaciji.- rekla je Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih.

– Partnerski odnos Grada, Ministarstva, Gradskog društva Crvenog križa Grada Zagreba i Centra Slava Raškaj pokazao je zajedništvo i solidarnost jer je jedna od osnovnih zadaća i Republike Hrvatske i Grada Zagreba da osiguraju jednaki život i jednake uvjete za sve.- rekao je Milan Bandić.

U ime svih roditelja čija su djeca korisnici stana zahvalio se Dubravko Šimenc proslavljeni vaterpolista, njegova kćer Karla također je korisnica stana.

-Ja sam Dubravko Šimenc, otac jedne djevojke Karle koja mi znači sve na svijetu, kojoj želim sve najbolje u životu. Kao i svaka druga mlada djevojka Karla je puna života, vesela i znatiželje, ali je pomalo drugačija, treba više pažnje i razumijevanja, brige i podrške. Mi smo se kao obitelj, oduvijek trudili pružiti Karli sve, ponekad je bilo teško, ali smo dali sve od sebe. Da bi Karla bila još sretnija tražili smo podršku od dobrih, stručnih  ljudi i dobili smo to u Centru Slava Raškaj. Karla je uključena u program rehabilitacije Centra Slava Raškaj. U tih nekoliko godina uz pomoć stručnih djelatnika, terapeuta centra, uz pomoć svoje voditeljice Nataše Grković Šole i naše ravnateljice Slavice Jelić koja ima srce takvo, da vi to ne možete razumjeti. Karla je procvjetala i premašila sva naša očekivanja, a aktivnosti u kojima je sudjelovala postali neizostavni način života. Zato smo bili zabrinuti, što će se dogoditi kada Karla napuni 21. godinu života, mislili smo da će time završiti njena edukacija u centru i njeno napredovanje. Međutim na sreću smo se prevarili, zato smo danas ovdje, na otvaranju ovog dnevnog centra za mlade osobe koje su navršile 21 godinu. To znači da su Karla i njezini prijatelji i prijateljice iz njezine grupe, kao i sve ostale mlade osobe sa sličnim potrebama dobile prostor u kojem će nastaviti, sa druženjem, razvijanjem sebe, to je nešto uistinu neprocjenjivo. Zato želim zahvaliti svima koji su pomogli da se naš stvar ostvari. Zahvalio bi Centru Slavi Raškaj na dugogodišnjoj podršci i inicijativi ovog projekta.- rekao je Dubravko Šimenc.

Centar za odgoj i obrazovanje “Slava Raškaj” ustanova je u sustavu Ministarstva socijalne politike i mladih koja se bavi rehabilitacijom, odgojem i obrazovanjem djece i mladeži oštećenog sluha i govora, te djece s komunikacijskim poteškoćama, s ciljem da postanu sretne, neovisne i odgovorne osobe.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply