Otvoren obnovljeni pčelinjak biskupa Haulika

Otvoren obnovljeni pčelinjak biskupa Haulika

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i rektor  Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Damir Boras simboličnim rezanjem vrpce otvorili su obnovljeni pčelinjak biskupa Haulika, koji je u posjedu Agronomskog fakulteta.

Pčelinjak biskupa Haulika, izgrađen je daleke 1848. i  zaštićeno je kulturno dobro koje je u posjedu Agronomskog fakulteta, zbog dotrajalosti zgrada se počela rekonstruirati 2012. i 2015. završeni su svi radovi na objektu.

– Ova zgrada je napravljena 1848. i propadala je, a zahvaljujući Gradu Zagrebu i zagrebačkom Sveučilištu, odobreno nam je oko milijun kuna koje smo uložili u obnovu zgrade, koja će služiti u znanstveno nastavne svrhe. Mi smo fakultet sa velikom tradicijom u pčelarstvu.- rekla je Tatjana Krička, dekanica Agronomskog fakulteta Zagreb.

-Ovdje vidimo dobru suradnju između Grada Zagreba i Sveučilišta, na konkretnom primjeru kod obnove pčelinjaka. Sretni smo i ponosni što smo mogli sudjelovati u ovom projektu, ne samo financijski nego i logistički. Objekt je obnavljan pod budnim okom Zavoda za zaštitu spomenika kulture jer moramo štiti naše vrijednosti i našu zagrebačku memoriju.- rekao je Milan Bandić.

– Bez suradnje i potpore  Grada Zagreba koji ne podupire samo nastavnu jedinicu već i istraživački aspekt Sveučilišta, ali i Sveučilište kao dio kulture i znak nacionalnog identiteta, ovo sve ne bi bilo moguće. – rekao je Damir Boras, rektor  Sveučilišta u Zagrebu.

Pčelinjakom upravlja Zavod za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju, a njegova sadašnja višenamjenska funkcija uključuje uredski prostor, laboratorij za analizu pčelinjih proizvoda i biologiju pčela s pokusnim pčelinjakom, vrcaonu, studentski praktikum te bočna drvena krila namijenjena za formiranje povijesnog muzeja pčelarstva te paviljonski smještaj košnica.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply