Prva berba jagoda iz hidroponskog uzgoja

Prva berba jagoda iz hidroponskog uzgoja

Na imanju Poljoprivredne zadruge Vita – Plod, započela je berba jagoda iz hidroponskog uzgoja, prvoj berbi prisustvovao je gradonačelnik  Grada Zagreba Milan Bandić, Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije,  gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš.

Grad Zagreb sufinancirao je izgradnju i opremanje plastenika za hidroponski uzgoj jagoda.

-Ovo je dobra suradnja u poljoprivredi grada Zagreba i Zagrebačke županije, ovime dokazujemo da su naše granice samo administrativne vrste. Ovakav način proizvodnje jagoda ogledni je primjer proizvodnje voća ili povrća dulja od njegove sezone. Hidroponskom proizvodnjom, jagode prestaju biti sezonsko voće, već voće u kojem će  građani Zagreba i Zagrebačke županije uživati do zime.- rekao je Milan Bandić.

U Zagrebačkoj županiji hidroponski uzgoj povrća koristi se već desetak godina, dok se za uzgoj jagode primijenio po prvi puta, u plasteniku posađene su tri sorte jagoda (Portola, San Andreas i Albion).

-Ovakvu hidroponsku proizvodnju u Zagrebačkoj županiji primjenjujemo već desetak godina, ali ne i za proizvodnju jagoda, već za proizvodnju povrća. Zahvalio bi Gradu Zagrebu koji je prepoznao ovaj projekt i pomogao u realizaciji.- rekao je Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije.

– Ispred grada Ivanić Grada zahvaljujem gradu Zagrebu, što je prepoznao važnost ovakvih projekata. Za nas je najvažnije da će ova investicija otvoriti mnogo radnih mjesta, u ovom ruralnom području svako radno mjesto znači mnogo više nego u urbanoj sredini.- rekao je Javor Bojan Leš.

Što je  hidroponski uzgoj biljaka?

Jedna od inovativnih tehnika intenzivnog uzgoja je sistem uzgoja biljaka bez tla, a zove se hidroponski uzgoj. Nema plodoreda niti sterilizacije tla. Biljke nemaju dodir sa bolestima i štetnicima iz tla pa se i manje zaštitnih sredstava troši. Manje je i onečišćenje okoliša jer je sistem zatvoren i višak hranjive otopine se skuplja u spremnik.  Sve se kontrolirano dodaje prema potrebama kulture i time se troši manje vode i hranjiva, a rast biljaka je bolji i brži. Smanjena je obrada tla i utrošak ljudskog rada. Kulture se mogu uzgajati na prostoru gdje je inače uzgoj ograničen zbog tla.

Tekst/Foto: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply