VESNA KUSIN: Visoki ugovori smijenjenih članova Uprave Holdinga napravljeni na neregularan način

VESNA KUSIN: Visoki ugovori smijenjenih članova Uprave Holdinga napravljeni na neregularan način

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin ustvrdila je u srijedu da su smijenjeni članovi Uprave Zagrebačkog holdinga svoje visoke menadžerske ugovore dobili na neregularan način, bez suglasnosti svih članova tadašnje Skupštine Holdinga.

Skupština zagrebačkog Holdinga u ponedjeljak je smijenila članove Uprave Holdinga jer su odbili zahtjev da se odreknu visokih menadžerskih ugovora, a Kusin je o tome govorila na konferenciji za novinare u “Aktima gradonačelnika” nakon što joj je gradonačelnik Milan Bandić dao riječ jer “sve zna o toj temi”.

Kusin je rekla da su ugovori članova Uprave Holdinga napravljeni i potpisani nakon “jednostranog neregularnog naloga” tadašnje zamjenice gradonačelnika Sandre Švaljek, i to u trenutku kada gradonačelnik Milan Bandić nije obnašao svoju dužnost (jer je bio u zatvoru).

“Cijeli postupak natječaja pokrenut je i obavljen u odsustvu gradonačelnika Bandića, tj. on nije imao utjecaja na to”, kazala je.

Na primjedbu novinara da je Švaljek imala punomoć da zamjenjuje gradonačelnika, Kusin je odgovorila kako Švaljek “nije imala punomoć da odlučuje sama, mimo Skupštine Holdinga”.

“Imala je punomoć da zamjenjuje gradonačelnika u odsustvu, a Skupština Holdinga nije samo ona nego još i Slavko Kojić (pročelnik gradskog Ureda za financije)”, kazala je Kusin te dodala kako ne postoji odluka Skupštine Holdinga da je Kojić bio suglasan s odlukom o novim ugovorima za članove Uprave Holdinga.

Ponovila je kako je odluka o smjeni uslijedila nakon što su članovi Uprave Holdinga odbili smanjenje menadžerskih ugovora te naglasila kako će, ako i dođe do toga da će im se morati isplatiti otpremnine, taj iznos biti trećina iznosa koji bi inače dobili u četiri godine.

“Koliko su štetni bili ti ugovori govori podatak da, kada bismo sada i isplatili naknadu po menadžerskom ugovoru zato što su smijenjeni, ta bi naknada – a nije mala i iznosi 2,7 milijuna kuna – iznosila jednu trećinu novca koji bi Uprava na čelu s Dejanom Fičkom povukla u četiri godine, jer im ugovori uključuju i povećanje bruto plaća – predsjednika Uprave s 33 na 36 tisuća kuna, a članova uprave s 30 na 33 tisuće, te godišnji bonus svakome od šest bruto plaća”, navela je Kusin.

Izrazila je nadu da se te otpremnine, odnosno odštete neće trebati isplatiti jer je, po njezinim tvrdnjama, cijeli postupak neregularan.

Na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine, koja će se održati u četvrtak, bit će Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o izradi izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba kojima će se omogućiti uključivanje drugog stručnog izrađivača u postupak izrade GUP-a, a Bandić to objašnjava brojnošću primjedbi koje su u prvom čitanju upućene na GUP, zbog kojih je došlo do zastoja u izradi plana.

“Zavod za prostorno uređenje Grada Zagreba ostaje koordinator izrade GUP-a i ima kontrolnu funkciju grafike i teksta, a ono što treba odraditi pješke, a ne može proći kroz naš mlinac odradit će ovlaštena institucija koju izaberemo na natječaju”, rekao je Bandić.

Izgubit ćemo mjesec dana u startu, ali ćemo dobiti tri mjeseca u finišu. Da nismo ovo napravili bio bi upitan rok za izradu GUP-a, 15. veljače iduće godine. Nikakvih zakulisnih igra nema, kazao je Bandić.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply