MILAN BANDIĆ: izmjene GUP-a do kraja godine

MILAN BANDIĆ: izmjene GUP-a do kraja godine

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je u utorak da će 18. lipnja biti održana redovna sjednica Gradske skupštine o njegovu prijedlogu izmjene odluke vezano za Generalni urbanistički plan (GUP) grada Zagreba, za koju kaže da će se donijeti do kraja godine.

Bandić je istaknuo da su izmjene i dopune GUP-a Zagreba, prioritetan projekt te da će biti donijete do kraja ove godine, a da bi to mogli napraviti angažirati će tvrtku koja će pomoći Zavodu za prostorno uređenje Grada Zagreba da izradi kvalitetan prijedlog GUP-a.

“To je prioritetan projekt, a 15. veljače je ‘death line’ da se donese GUP Zagreba i Sesveta. Rok neće biti premašen, nego ćemo ga donijeti do konca godine. Pobijedit ćemo rok od mjesec i pol dana. Da bi to mogli napraviti morat ćemo angažirati stranu kuću koja će pomoći našem Zavodu da izradi kvalitetan prijedlog GUP-a”, istaknuo je Bandić.

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) rekao je kako je s Bandićem dogovorio da se u četvrtak, 18. lipnja održi skupštinska sjednica samo s tom jednom točkom.

Kosor kaže da Bandić očigledno nije zadovoljan brzinom kako se priprema odluka o GUP-u te želi to pojačati javnim natječajem. Najavio je da će i njegov Klub gradskih zastupnika HSLS-HSS Bandića u tome podržati, jer mu je u interesu što prije staviti GUP u javnu raspravu.

Kosor kaže da su izmjene i dopune GUP-a važne zbog građana koji su legalno podnijeli svoje zahtjeve, a koji zadnjih pet godina nisu riješeni, te najviše radi građana koji bi trebali legalizirati svoje objekte, jer rok za legalizaciju istječe krajem ove godine. “Prije svega radi ljudi u Trnju, ali i u drugim dijelovima Zagreba koji su u postupku legalizacije i koji moraju do kraja godine nadopuniti svoje predmete, a ne mogu ih nadopuniti dok su u zoni D i to moramo riješiti u ovoj godini”, rekao je.

Ustvrdio je kako je očito da gradski Zavod za prostorno uređenje nije kapacitiran da to riješi, niti brojem, niti kvalitetom, te da će tom dopunom odluke angažirati javnim natječajem i neke dodatne ljude koji će raditi na izradi GUP-a. “Ali, to je sve u prijedlogu gradonačelnika. Neka on izrazi svoje nezadovoljstvo sa svojim Zavodom”, istaknuo je Kosor.

Potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) rekao je kako će se na skupštinskoj sjednici predložiti promjena izrađivača GUP-a. Rekao je da se željelo o tome raspravljati ovaj četvrtak kada je zakazana tematska sjednica o sportu, ali da to nije u skladu s procedurom. Napomenuo je kako je SDP upozoravao da je zavod kao izrađivač GUP-a, u zadnjih godinu i pol dana koliko GUP nije donešen, “nedorasao zadatku koji je dobio”.

“Upozoravali smo i na potencijalne probleme nedonošenja GUP-a jer građani nove izmjene i dopune GUP-a čekaju kao ozebli sunca da bi legalizirali svoje domove u kojima žive i da bi pomakli tu točku razvoja s mnogih dijelova grada. Dvije godine ništa, dvije godine bez izmjena i dopuna GUP-a, a mogućnost je da se to može promijeniti svake godine. Najava je da će izmjene i dopune GUP-a najranije stići krajem godine, a najvjerojatnije tek početkom sljedeće godine. Prema tome, proći će tri godine od najave izmjena i dopuna GUP-a do donošenja”, rekao je Bernardić.

Poručio je da Zagrebu treba brza i efikasna uprava koja će riješiti probleme građana, a ne treba mu pričanje bajki.

Leave a Reply