Još samo šest dana traju prijave za Školu medijske kulture

Još  samo šest dana traju prijave za Školu medijske kulture

Prijave  za Školu medijske kulture Dr. Ante Peterlića traju do 15. lipnja 2015. godine.

17. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, edukativni program koji organizira Hrvatski filmski savez s partnerima u programu Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, Općinom Bednja i OŠ Bednja,  održava se u Trakošćanu od 18. do 28. kolovoza 2015.

Tijekom deset radnih dana, kroz dva seminarska programa i 13 radioničkih programa, obrazuju se nastavnici osnovnih i srednjih škola, koji u okviru nastave hrvatskog jezika i izborne nastave provode nastavni program medijske  kulture, odgajatelji u predškolskim ustanovama, voditelji filmskih i video družina, ali i nezavisni autori i svi zainteresirani filmski entuzijasti. Seminarske programe Škole koriste i učenici koji žele upisati Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu. Mentori su vodeći hrvatski teoretičari filma, filmolozi, redatelji, snimatelji, montažeri, filmski stručnjaci i kritičari.

O potrebi uvođenja nastave filmske umjetnosti u srednje škole, posebice gimnazije koje bi učenicima trebale pružiti široko opće znanje, mnogo se govori već godinama, a danas je ta potreba još izraženija. Cilj Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić, kao najopširnijeg izvaninstitucionalnog filmskog obrazovnog programa, jest razvijati i usmjeravati audiovizualnu pismenost i medijsku kulturu kod djece i mladih. U sklopu osnovnog obrazovanja, polaznici uče o Teoriji filma, Povijesti filma, Strukturi filmskoga djela, Filmskim vrstama, Uvodu u animaciju i Zagrebačkoj školi crtanog filma, Povijesti hrvatskoga filma, Vrstama i metodama dokumentarnoga filma te Multimediji u teoriji i praksi.

U sklopu radionica, polaznici usvajaju konkretna znanja i vještine iz područja dokumentarnog filma, igranog filma, animiranog filma te TV reportaže, a predavači su vrhunski stručnjaci poput filmskih redatelja Tomislava Mršića i Daniela Kušana te novinara Dražena Ilinčića i voditelja škole animiranog filma Ede Lukmana.  U specijaliziranom programu, zaljubljenici u filmsku umjetnost mogu naučiti kako od ideje doći do filmskog uratka kroz radionicu za scenarij na filmu, kameru i snimanje, montažu te postprodukciju zvuka. Neki od voditelja specijaliziranih radionica su Boris Poljak, filmski snimatelj, mr.sc. Slaven Zečević i Ivana Fumić, a kad. filmski montažeri, Zvonimir Jurić, akad. filmski redatelj te Damir Čučić, filmski redatelj.

Programe Škole do sada je polazilo preko 1500 polaznika i ona daje vrijedan doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, što potvrđuje i činjenica da se program Škole medijske kulture održava uz preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Detaljnije o prijavi i uvjetima sudjelovanja možete pročitati ovdje.

Foto: Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Leave a Reply