Bandić najavio mogućnost smjene Uprave Zagrebačkog holdinga

Bandić najavio mogućnost smjene Uprave Zagrebačkog holdinga

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je mogućnost smjene članova Uprave Zagrebačkog holdinga na čelu s predsjednikom Dejanom Fičkom, ne odreknu li se unosnih menadžerskih ugovora, za koje je rekao da su prošlost.

“Ako dođe do smjene članova Uprave Holdinga, onda će to biti zbog njihovog nečitanja znakova vremena i nekorespondiranja s vremenom u kojem živimo. Menadžerski ugovori su definitivno prošlost. Oni se u ovo vrijeme ne mogu implementirati i ne mogu primijeniti. Žao mi je zbog toga. Ako dođe do najgorega, da moraju otići, onda ću ih nositi na duši, ni kriv ni dužan. Ali, eto, to je život”, izjavio je Bandić.

Istaknuo je kako mu je žao što članovi Uprave nisu pozitivno odgovorili na nove ugovore, koje su, tvrdi, dosad konzumirali svi članovi Uprave Holdinga zadnjih 15 godina. “Oni to ne razumiju ili neće razumjeti”, poručio je Bandić, te za srijedu najavio sjednicu Nadzornog odbora Holdinga, a u petak ili ponedjeljak i Skupštinu te gradske tvrtke, gdje će, kako je rekao, kvalitetno odgovoriti.

Grad Zagreb je 5. siječnja prvi put raspisao javni natječaj za izbor predsjednika Uprave Holdinga i četiri člana Uprave, a Skupština Holdinga je 6. ožujka donijela odluku o njihovom imenovanju. Novi predsjednik Uprave Dejan Fičko, te troje od četvero novih članova Uprave (Marija Cvrlje, Denis Nikola Kulišić i Krešimir Kvaternik) potpisali su krajem ožujka nove menadžerske ugovore na razdoblje od četiri godine. Menadžerski ugovor jedino nije potpisala nova članica Uprave za pravne poslove Daniela Franić, kojoj je na snazi ostao stari Ugovor o radu.

Menadžerski ugovori članovima Uprave Holdinga jamče isplatu izdašne otpremnine u slučaju da ih gradonačelnik odluči smijeniti.

Članovi Uprave u negativnom odgovoru Bandiću navode kako nema razloga za izmjenu ugovora, ističući da su ugovori koje su potpisali povoljniji za Zagrebački holding nego za članove Uprave. Navode da im ugovor osigurava radno mjesto (samo i jedino ako kvalitetno obavljaju svoje radne zadatke) četiri godine bez mogućnosti ostanka u radnom odnosu nakon završetka mandata, što dosad nije bio slučaj.

Prema članku 20. ugovora, u slučaju da se on raskine prije isteka roka na koji je sklopljen ili u slučaju opoziva prije isteka mandata, a bez utvrđenog važnog razloga, članu Uprave pripada pravo na otpremninu u iznosu od pola bruto plaće za svaki mjesec od dana raskida do dana utvrđenog isteka mandata. Osnovna bruto plaća članova Uprave iznosi 33.000 kuna.

Tekst: HINA/ZNA.HR

Foto:Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply