Bandić pozvao građane da se kupaju na Jarunu i Bundeku

Bandić pozvao građane da se kupaju na Jarunu i Bundeku

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak je, na blagdan Tijelova, nakon operativnoga sastanka sa stručnjacima, poručio Zagrepčankama i Zagrepčanima da su rezultati analize vode na jezeru Jarun i na jezeru Bundek pokazali da je voda ispravna za kupanje te ih je pozvao da se slobodno kupaju.

Bandić je sazvao sastanak u Gradskoj upravi o temi “kupališna sezona” zbog informacija koje su se pojavile u javnosti da Malo jezero i Otok Univerzijade na Jarunu nemaju mikrobiološki ispravnu vodu, pa bi građanima bilo štetno za zdravlje da se kupaju.

Nakon sastanka zatvorenoga za javnost, u društvu pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo Mirne Šitum te predstavnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i ustanove Upravljanje sportskim objektima i Poslovne jedinice Jarun, obratio se novinarima i poručio javnosti da je na Jarunu i Bundeku voda ispravna za kupanje.

Istaknuo je da su rezultati svih nalaza uzorkovanja vode tijekom prošle godine pokazali da Bundek ima kvalitetu vode za kupanje bez ikakvih upozorenja i ograda, a na Jarunu je uzorkovano 16 točaka, a na šest mjesta – na Otoku Univerzijade i Malom jezeru, što je oko 35 posto plaže, su zbog rezultata uzorkovanja postavljene table da se može kupati na vlastitu odgovornost.

Bandić je izvijestio da je od 15. travnja ove godine pa nadalje, a uzorci vode se analiziraju svaka dva tjedna, voda ispravna za kupanje na svih 16 točaka Jaruna, kao i na cijelom Bundeku. Na tom tragu pozvao je “svoje drage Zagrepčanke i Zagrepčane da se slobodno kupaju na svih 16 točaka Jaruna i na našem cijelom Bundeku, jer to je, rezultat analize vode Zavoda za javno zdravstvo, laboratorija koji je najopremljeniji u ovome dijelu Europe”.

Najavio je da će se u rebalansu gradskoga proračuna osigurati sredstva da se nabavi najmoderniji stroj za odmuljivanje Jaruna kako bi se za iduću kupališnu sezonu očistila većinu mulja sa dna toga jezera. Dodao je da će se “stroj onda i iznajmljivati drugima kako bi zaradili ‘pare’ koje potroše za njega”, te ustvrdio kako je ‘jet ski’ prošlost na Jarunu i najavio je da će zajedno sa suradnicima i novinarima za tjedan dana od 5 do 7 sati ujutro obići cijelu plažu svih jezera na Jarunu i s njima se okupati u tom jezeru.

Novinari su željeli da poruku javnosti o ispravnosti vode za kupanje na Jarunu uputi dr. Sonja Tolić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, ali je Bandić došao za govornicu i on je uputio poruku javnosti rekavši da on “zadnji govori i obraća se građanima i snosi odgovornost za to jer su mu zato građani dali legitimitet”.

Istaknuo je kako je “zadnjih tjedan dana bilo ‘disonantnih tonova’ oko vode na Jarunu i upravo zbog toga neće više nitko davati odgovor dok se ne konzultiraju što će tko odgovoriti”.

Rekao je da “ozbiljnost situacije nalaže da se informacije daju kada se usuglase stavovi oko toga i konzultira struka”, te je izrazio uvjerenost da, nakon današnjeg dana, “javnost više neće biti neopravdano uznemirena”.

Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum upozorila je u utorak na sjednici zagrebačke Gradske skupštine da Malo jezero i Otok Univerzijade nemaju mikrobiološki ispravnu vodu, pa bi građanima bilo štetno za zdravlje da se kupaju, preporučila im je da se ne kupaju na Malom jezeru i Otoku Univerzijade tijekom cijele sezone kupanja, ali se mogu slobodno kupati na ostalim lokacijama na Jarunu – na Velikom jezeru, Otoku veslača i Otoku Trešnjevka, kao i na Bundeku.

Tekst: HINA

Foto: Mario CUZIC/ZNA.HR

Leave a Reply