GRADSKA SKUPŠTINA: Sandra Švaljek prvi puta za govornicom od kada je nestranačka zastupnica

GRADSKA SKUPŠTINA: Sandra Švaljek prvi puta za govornicom od kada je nestranačka zastupnica

Zastupnici Zagrebačke skupštine usvojili su odluku gradonačelnika Milana Bandića o davanju u zakup i na drugo korištenje javnih površina, kojom će se prednost u zakupu javnih poslovnih prostora dati tradicijskim obrtima i zakupnicima koji se već nalaze o određenim prostorima, a rok za zakup povećava se s 5 na 10 godina.

Tijekom rasprave dio zastupnika podržao je prijedlog gradonačelnika Bandića, a dio ih imao brojne zamjerke.

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS), kao i članovi Kluba zastupnika HSLS-HSS, zamjerali su da se ovim prijedlogom pogoduje velikim korporacijama poput Tiska ili In novina, koje drže oko 40 posto prodajnih mjesta u vlasništvu Grada, većinom kioska.

Nestranačka gradska zastupnica Sandra Švaljek, u svom prvom skupštinskom govoru od kada više nije zamjenica gradonačelnika, rekla je da se iz prijedloga nisu mogle dobiti relevantne informacije za odlučivanje o tom prijedlogu te da ne zna kakve učinke mogu imati ove mjere.

Nakon stanke koju je tražio Klub SDP-a, potpredsjednik Skupštine Davor Bernardić (SDP) rekao je kako, s obzirom da gradonačelnik tvrdi da je riječ o dobrom rješenju, a predsjednik Gradske skupštine ga ne smatra dobrim, ipak treba naći neki konsenzus. Tim više što je riječ o četvrtom prijedlogu ove odluke koja dolazi pred gradske zastupnike.

Bernardić je skupštinskoj većini “na dušu” stavio glasovanje o toj odluci, na što mu je Bandić odgovorio da se ne može uvijek pronaći konsenzus i da se zbog toga ne može stajati na mjestu. Istaknuo je kako je konsenzus postigao s onima s kojima je trebao – s raznim udrugama obrtnika i predstavnicima Obrtničke komore koji su podržali ovu odluku.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply